“Burekijada” okupila 30 učesnika


KOTOR VAROŠ, 11. JANUARA – Tradicionalna “Burekijada” okupila je 30 učesnika koji su se takmičili u spremanju autentičnih krušebrdskih bureka pod sačem, a preko 200 gostiju u sali Omladinskog doma je imalo priliku da uživa u specijalitetima ovog kraja.

Stručni žiri je odlučio da su svi učesnici zavrijedili priznanja za učešće na današnjoj manifestaciji u pripremanju bureka, dok su u igri prstenova trijumfovali Duško, Đuro i Miladin Savanović, koji su nastupali za ekipu “Vukovi”.

Burekijada 2

Goran Ivanović, jedan od organizatora ove manifestacije, je rekao da je burek orijentalno jelo krušebrdskog kraja.

Na ovaj način želimo da se podsjetimo davnih vremena, ali i da naučimo generacije koje dolaze da je ovo bio neizostavan običaj naroda podvlašićkog kraja“, istakao je Ivanović.

Igra prstenova

Nada Dević iz Udruženja “Vileno kolo” naglašava da je cilj ove manifestacije obnova sela, jer ako nestane običaja nestaće i sela.

Većina mještana Kruševa Brda danas živi u vojvođanskim selima, ali je ovo manifestacija koja nas okuplja i koju ćemo njegovati iz razloga što želimo da sačuvamo ono čemu su nas naši preci naučili, a to je pripremanje bureka na starinski način, razvijajući kore oklagijom“, poručila je Devićeva.

Zahvalnice 1

“Burekijada” je počela minutom ćutanja za sve stradale borce Kruševa Brda u prethodnim ratovima, a domaćin je uručio i zahvalnice svima koji su pomogli da se održi ova tradicionalna manifestacija.

U zabavnom dijelu programa nastupila su braća Stojanović i grupa “Žubor Vrbanje”.

Posjetioci

Podršku ovom događaju pružili su Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske, opština Kotor Varoš, opštinska Turistička organizacija i Centar za kulturu, sport i informisanje.


Hit Counter provided by technology news