Na Bogojavljenje plivanje za Časni krst


KOTOR VAROŠ, 12. JANUARA – U Kotor Varošu će 19. januara biti organizovana Bogojavljenska litija i peto plivanje za Časni krst u rijeci Vrbanji.

Program će početi u 9.00 časova služenjem Svete liturgije u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, a biće nastavljen bogojavljenskom litijom glavnom gradskom ulicom do Kotorskog mosta, gdje će biti osveštana voda i spušten krst u Vrbanju.

Inicijativu za ovu manifestaciju je pokrenulo Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš, načelnik opštine Zdenko Sakan je generalni pokrovitelj, a organizator Srpska pravoslavna crkvena opština Kotor Varoš.

Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić je rekao Srni da su na sastanku sa predstavnicima Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije i načelnikom opštine precizirani svi detalji plivanja za Časni krst.

Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik i zato želimo da ga obilježimo dostojanstveno, a svi koji taj dan uđu u vodu dobijaju blagodet i simbolični su pobjednici“, rekao je Narić i pozvao sve vjernike i ljude dobre volje da učestvuju u svetom bogosluženju i svečanoj Bogojavljenskoj litiji.

Plakat final

Sakan je rekao da ova tradicionalna manifestacija predstavlja jedan od najljepših pravoslavnih običaja.

Sa zadovoljstvom sam prihvatio ulogu pokrovitelja, a iskoristio bih priliku da pozovem sugrađane da isprate ovaj jedinstveni običaj“, istakao je Sakan.

Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta dobija zlatni dukat, dar Save Kerezovića, a ostali učesnici dobiće prigodne poklone.

Svi kandidati trebaju u ponedjeljak (18.01.), u periodu od 9 do 16 časova, proći zdravstevni pregled u kotorvaroškom Domu zdravlja, kako bi se izbjegao rizik po njihovo zdravlje.

Iz Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije ističu da su podršku ovom događaju, koji je prošle godine okupio 15 takmičara, pružili brojni privrednici sa područja opštine.


Hit Counter provided by technology news