Промовисан легат Јованке и Петра Ђаковића


КОТОР ВАРОШ, 22. СЕПТЕМБРА – Поводом обиљежавања стотину година которварошке Народне библиотеке, данас је одржана промоција легата Јованке и Петра Ђаковића.

Библиотекар у которварошкој Народној библиотеци Бојана Васић рекла је да се легат Јованке и Петра Ђаковића састоји од око 400 библиографских јединица, монографских и серијских публикација, слика и некњижне грађе.

Осим књига, стручних и научних радова и уџбеника, легат садржи и некњижну грађу као што су различита признања, дипломе, награде, рукописи, позивнице, ауторске слике и друго. Све то ће бити стручно обрађено у кооперативном онлине библиографски систему и сервису /COBISS/ и тако доступно у цијелом свијету свакоме коме буде потребна та врста грађе“, појаснила је Васићева.

Promocija Legata 1

Ранко Товиловић, професор и дугогодишњи пријатељ и колега Петра Ђаковића, рекао је да је Ђаковић библиотеци оставио сав свој животни рад, као и рад своје супруге.

Петар је био човјек којем је Котор Варош увијек био у срцу, зато се и одлучио да своју комплетну кућну библиотеку остави у овом граду. Многе веће установе културе би објеручке прихватиле овако вриједан легат и зато ми је још драже да је он остао у нашем граду“, истакао је Товиловић.

Zahvalnica Jovanki Đaković

Професор Филип Перишић нагласио је да се Ђаковић цијели радни вијек бавио педагошким радом – био је учитељ, наставник, директор школе, помоћник министра и објавио је велики број научних и стручних радова.

Годинама сам га познавао и за Петра можемо рећи да је био искрен и добар човјек, тако га памтимо ми његови пријатељи и колеге. Као човјеку који је рођен и који живи у Котор Варошу веома ми је драго што Легат Јованке и Петра Ђаковића остаје у нашем родном мјесту“, нагласио је Перишић.

Вршилац дужности директора библиотеке Драган Ђекановић навео је да ће до краја године овај изузетан јубилеј бити промовисан још неким манифестацијама.