Republika Srpska je najvrednije što moramo sačuvati


KOTOR VAROŠ, 14. FEBRUARA – Polaganjem cvijeća i prisluživanjem svijeća na centralnom Spomen-obilježju, u opštini Kotor Varoš danas je obilježen Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata i Dan Boračke organizacije Republike Srpske.

Cvijeće su položili predstavnici opštinske Boračke organizacije, delegacije opštine Kotor Varoš i Policijske stanice Kotor Varoš.

Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić služio je pomen za poginule borce Vojske Republike Srpske.

Parastos 1

Narić je odao zahvalnost poginulim borcima, ističući da se bol i tuga porodica ne može umanjiti, ali da sjećanje na njih treba da ostane trajno.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović izjavio je da je ovo dan sjećanja i evociranja uspomena na put kotorvaroških ratnih jedinica i saboraca koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske.

Da nije bilo hrabrih boraca koji u najtežim situacijama nisu napuštali rovove, pitanje je gdje bismo mi danas bili. Oni su ginuli svjesni da na taj način brane nejač, svoja sela i svoj narod, što je za najdublje poštovanje. Najvrednije što moramo sačuvati jeste Republika Srpska, jer u njoj su životi njihovih očeva i djedova i svih naših potomaka“, rekao je Savanović i dodao da je 305 boraca položilo život za odbranu Kotor Varoša.

Miladin Savanović

On je čestitao praznik i istakao da je 14. februar jedan od najznačajnijih datuma u istoriji srpskog naroda, jer se danas obilježava i 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

Savanović je naveo da Republika Srpska i opština Kotor Varoš ulažu maksimum napora da pomognu boračkim kategorijama da se tretiraju kao javni i opšti interes.

Ove kategorije treba da imaju položaj koji će biti srazmjeran njihovoj zasluzi i žrtvi koju su dali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu“, zaključio je Savanović.

Delegacija opštine

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992-1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.752 položila su živote za Srpsku.