Sakan: Izvještaj je pritisak


BANjALUKA, 21. OKTOBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan izjavio je danas da izvještaj koji je protiv njega podnijela Policijska uprava Banjaluka zbog osnova sumnje da je oštetio republički budžet za 185.000 KM, predstavlja “pritisak na njega kao kandidata PDP-a za načelnika ove opštine na predstojećim izborima”.

Sakan, koji je i član Glavnog odbora PDP-a, istakao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da “to nije istina i da se ne plaši pritisaka”.

Pojašnjavajući to što ga izvještaj tereti da je sklapanjem ugovora sa privrednim društvima na poslovima održavanja lokalnih puteva omogućio protivpravno zauzimanje i eksploataciju prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja, on je naveo da se odrebe Zakona o rudarstvu Srpske ne odnose na eksploataciju prirodnih bogatstava ugroženih erozijom.

IMG-8ba2078c52fbeb50f68d37340c8b6553-V

On je rekao da je riječ o materijalu koji potiče iz erozija, koji onda “vraćaju na puteve odakle je odnesen”, dodavši da ni jedan metar kubni tog materijala, koji je lošeg kvaliteta i pun zemlje, nije nikome plaćen, nego samo je plaćen njegov utovar, prevoz i ugradnja.

Područje opštine Kotor Varoš je brdsko–planinsko i strmo, bogato vodotocima i svake godine, posebno u proljeće, topljenjem snijega, bujična erozija pravi veliku štetu na lokalnim i nekategorisanim putevima kojih ima oko 400 kilometara i koje opština održava iz svog budžeta. Posljednjih oko 40 godina prirodna pozajmišta u ovoj opštini se koriste za održavanje tih puteva“, naveo je Sakan.

Sakan je podsjetio da su dva kapitalna projekta urađena u protekle četiri godine i da to građani prepoznaju.

Zamjenik načelnika opštine Kotor Varoš Mladen Trivunović je istakao da je očigledno da se ovdje radi o jednom montiranom procesu.

Zašto to nije urađeno prema drugim opštinama, zašto nije podnešena prijava protiv opština u okruženju ili protiv odgovornih u Šumskom gazdinstvu Vrbanja? Samo na putnom pravcu Kotor Varoš – Kneževo u dužini od 9 kilometara je trebalo 30.000 metara kubnih kamenog materijala iz prirodnih pozajmišta i da li tu treba da se plati koncesija? Takvih putnih pravaca je veliki broj i niko ne snosi odgovornost“, poručio je Trivunović i dodao da je u Kotor Varošu urađeno mnogo toga u protekle četiri godine i da će trend razvoja opštine biti nastavljen i u narednom periodu.


Hit Counter provided by technology news