Služen parastos za poginule borce u Vigošti

Služen parastos za poginule borce u Vigošti


KOTOR VAROŠ, 15. AVGUSTA – U Vigošti kod Kotor Varoša obilježeno je 30 godina od stradanja 14 srpskih boraca koji su ubijeni u zasjedi u ovom mjestu, a još 13 njihovih saboraca je ranjeno.

Tim povodom služen je parastos, položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen-obilježju u Vigošti.

Parastos Vigošta 2

Vijence su položili načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan, predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović i porodice poginulih boraca.

Nakon parastosa, koji je služio paroh vrbanjački Dragan Mijatović, u obraćanju okupljenima Savanović je istakao da srpski borci koji su dali život za odbranu svog naroda i Republike Srpske nikada neće biti zaboravljeni.

Svima nam je poznato da je srpskom narodu nametnut protekli rat, jer smo morali da se branimo, a zahvaljujući našim borcima i policiji opstali smo na svom ognjištu. Da nije bilo vojske i boraca ne bi bilo ni srpskog naroda“, poručio je Savanović.

Parastos Vigošta 1

Na današnji dan 1992. godine mučki je u zasjedi napadnut kombi koji je prevozio hranu i u kojem su se nalazili borci koji su se sa smjene vraćali kućama.

Tada su ubijeni Miroslav Pešević, Budimir Kuzmić, Obrad Đukić, Slobodan Vučanović, Milorad Narić, Stamenko Dubočanin, Veseljko Šebić, Nedeljko Čupić, Vlado Božičković, Radovan Lujić, Miroslav Tepić, Zoran Vasiljević i Zoran Malijević, dok je od posljedica ranjavanja preminuo Vjekoslav Smiljić.