Folkloraši iz Kotor Varoša u kolu za Ginisa


KOTOR VAROŠ, 5. OKTOBRA – U Novom Sadu je uspješno održano Veliko kolo za Ginisa. Oko 12.000 ljudi iz 11 zemalja, okupljenih u 290 kulturno-umjetničkih društava, odigralo je tri kola u neprekidnom ljudskom lancu od šest kliometara. Posljednju riječ o zvaničnoj potvrdi rekorda daće predstavnici Ginisove knjige rekorda, koji su prisustvovali cijelom događaju i snimali sa zemlje i iz vazduha.

FA

Na manifestaciji “Veliko kolo za Ginisa”, koje je organizovalo novosadsko Folklorno udruženje “Veliko kolo”, učestvovali su i članovi Folklornog ansambla “Kotor Varoš” i Kulturno-umjetničkog društva “Lepa Radić” iz Gradiške, kao jedina dva društva iz Republike Srpske.
Koreograf folklornog ansambla “Kotor Varoš” Marina Tomić kaže da su ponosni što su bili karike grandioznog kola.
– Naša ljubav prema narodnim običajima, ogroman trud i predani rad ovim su dobili puni smisao. Nevjerovatan je osjećaj biti dio neviđenog spektakla. Srca su nam igrala u ritmu grandioznog kola koje će ubuduće biti i naša svojevrsna lična karta – kazala je Tomićeva, navodeći da je prezadovoljna nastupom kotorvaroških folkloraša.
Folkloraši su igrali “Veliko bačko kolo”, “Užičko kolo” i “Katanku”. Kako bi sve bilo uvježbano do najsitnijih detalja, svim učesnicima su mnogo ranije podijeljeni snimci sa melodijom i koracima.
Publika je, osim svjedočenja i podrške folklorašima iz najdužeg kola, uživala u koncertima na kojima se predstavilo 290 kulturno-umjetničkih društava iz Srbije i zemalja regiona.