Завршено деминирање у рејонима у Вишевицама и Соколинама


КОТОР-ВАРОШ, 17. ЈУНА – На подручју општине Котор Варош завршено је деминирање приоритетних подручја, а укупно је очишћено 46.000 метара квадратних у рејонима Вишевица и Соколина.
Радови су почели у септембру прошле године, а настављени 30. марта ове године, приоритетно на траси регионалног пута за Кнежево и новог 110 киловолтног далековода који повезује ове двије општине. На овом подручју планирано је деминирање око 407.000 квадратних метара.
Два деминерска тима Републичке управе Цивилне заштите из Бањалуке и Добоја радила су мануелном методом због неприступачности терена.
Руководилац Службе цивилне заштите Гостимир Милић је истакао да су на основу плана противминског дјеловања утврђени приоритети деминирања девет локација.
Због минских поља у ширем предјелу Влашића Шумском газдинству “Врбања” су онемогућени радови у шумама у којима су стабла поодавно доспјела за сјечу“, рекао је Милић и додао да је которварошком Шумском газдинству “Врбања” више од 15 година на овом рејону онемогућена експлоатација шума.
Начелник општине Котор Варош Далибор Вучановић рекао је да се тренутно од мина чисте подручја која су ближе насељеним мјестима, односно центру града, а у наредном периоду ће то бити урађено у удаљенијим мјестима.
Сва су нам подручја битна, али приоритет су мјеста гдје људи живе, како не би дошло до нежељених посљедица, односно до страдања и евентуалних жртава“, нагласио је Вучановић.
Он очекује да ће у идућем периоду бити дата већа финансијска подршка реализацији пројеката деминирања.