Sport


Na području opštine Kotor Varoš egzistira 10 sportskih kolektiva, koji se finansiraju iz budžeta opštine. Kroz istoriju gledano Kotor varoš je uvijek bio sportski grad a nekolicina sportista i sportskih radnika je napravila izuzetne karijere. Najstariji sportski kolektiv na području Kotor Varoša je fudbalski klub “Mladost”, koji trenutno okuplja 140 članova. Seniorski tim se trenutno takmiči u 4. ligi Republike Srpske (Područna liga PFS Banja Luka) i u vrhu je tabele. Ambicije kluba su plasman u viši rang takmičenja i finansijska konsolidacija na svim nivoima. Vrijedi napomenuti značajne uspjehe omladinskog pogona, odnosno škole fudbala, koja se može pohvaliti osvojenim brojnim prvim mjestima na domaćim i međunarodnim turnirima.

420870_10150609310224423_1807782402_n
DSCN1240
DSCN0945
262692_123793037783230_1997276717_n
557014_324500694309302_719881463_n
970534_207537839427549_52134795_n
DSC_0713
DSC_0724
DSCN0357
DSCN0593
DSCN0709
PICT0208

Košarkaški klub “Mladost” je već dugi niz godina stabilan drugoligaš Republike Srpske koji broji oko 70 članova. Svoje mečeve igraju u dvorani SŠC “Nikola Tesla”, a prvi tim uglavnom čine mlađi igrači pred kojima je svijetla budućnost. Treneri vrlo predano rade sa omladinskim pogonom i za očekivati je da neko od Kotorvaroških košarkaških talenata zablista u budućnosti.

Rukometni klub “Kotor Varoš” je član prve lige Republike Srpske. Poslednjih nekoliko sezona je redovno u vrhu tabele, a u tekućem šampionatu stručni štab se uglavnom oslanja na mlađe snage. Smjena generacija nije ostavila traga i sa ponosom možemo reći da je ovaj kolektiv najuspješniji na području opštine kada se uzmu u obzir rezultati svih selekcija.

Džudisti Kotorvaroške Mladosti su istinski kolekcionari medalja sa velikih takmičenja. Predvođeni iskusnim i priznatim trenerom Sejdom Tatarom iz godine u godinu pokazuju kontinuitet u radu i ostvarenju vrhunskih rezultata. Klub broji 85 članova u svim uzrasnim kategorijama i takmiči se u ligi Džudo saveza Republike Srpske.

Karate klub “Ipon” je najmasovniji sportski kolektiv na području opštine sa preko 250 članova. Iz ove brojnosti rađa se kvalitet koji je potvrđen na brojnim turnirima u Republici Srpskoj i okruženju. Treninzi ovog kolektiva se odvijaju u gradskoj dvorani, kao i u salama osnovnih škola na području cijele opštine.

KBS FUL KONTAKT I KIK BOKS „PANTER postoji 15 godina i može se pohvaliti da u svojim redovima ima svjetsku prvakinju Anastasiju Nović, reprezentativku RS i BiH. Riječ je o klubu borilačkih sportova u ekspanziji i sve je veći broj mladih koji dolaze na treninge i usvajaju znanja i vještine ful kontakta i kik boksa.

Šahovski klub “Kotor Varoš” je klub sa tradicijom i aktivan je član druge lige Republike Srpske. I pored brojnih problema sa kojima se susreću uspjeli su održati kontinuitet u radu. Već godinama odlični su organizatori tradicionalnih turnira povodom Nove Godine, Božića i Sv.Save, kao i memorijalnog turnira “Milenko Bilbija”. Klub broji 85 članova, a posebno raduje podatak da je sve veći broj mladih šahista uključen u rad kluba, dok se nekolicina njih može pohvaliti osvojenim turnirima u svojim uzrasnim kategorijama.

Klub malog fudbala “Kotor Varoš” postoji dvije godine i u tom kratkom vremenskom periodu uspjeli su preskočiti jedan rang takmičenja, tako da će od naredne sezone nastupati u Prvoj ligi Republike Srpske. Spoj mladosti i iskustva krasi ovaj kolektiv koji ima ambiciozne planove i u narednom periodu. Kotorvaroški futsaleri prvenstvene utakmice igraju u gradskoj dvorani, a ne zapostavljaju ni rad sa omladinskim pogonom na području cijele opštine. Trenutno broje oko 70 članova.

Stonoteniski klub “Kotor Varoš” je jedan od najmlađih sportskih kolektiva, koji pored takmičenja u ligi STS Republike Srpske učestvuje na brojnim turnirma u RS i BiH. Entuzijazam i maksimalna ozbiljnost u radu karakterišu ovaj kolektiv u čijem članstvu trenutno ima 30 stonotenisera. Takođe, aktivni su u mjesnim zajednicama gdje organizuju turnire i takmičenja i na taj način selektiraju igrače za vlastiti pogon.

Najmlađi sportski kolektiv je odbojkaški klub “Kotor Varoš” koji se uglavnom bazira na rad sa djevojkama. Riječ je o jedinom ženskom kolektivu pred kojim su nastupi u Drugoj ligi Republike Srpske od naredne sezone. U toku godine učestvuju na turnirima u BiH, stiču neophodna iskustva i na taj način se pripremaju za iskušenja koja im predstoje. U klubu trenutno trenira 60 djevojaka.

Nazivi, adrese i kontakt osobe sportskih klubova u Kotor Varošu.