Mladi glumci iz Mrkonjić Grada uveličali „Varoš fest“


KOTOR VAROŠ, 4. OKTOBRA – U izvođenju Gradskog pozorišta iz Mrkonjić Grada sinoć je u okviru „Varoš festa“ prikazana predstava “Grebanje ili Kako se ubila moja baka” u režiji Dubravke Nikolić.

predstava2

U predstavi igraju srednjoškolci iz Mrkonjić Grada, koji su na jednostavan način prihvatili izuzetno težak tekst i kroz dječiju igru prikazali ozbiljnu temu. U pitanju je generacija koja je odrasla i oštećena na direktan i brutalan način, a drama se bavi pitanjem nasilja među djecom, kao posljedicom indoktrinacije od strane odraslih.

Radnja drame je smještena u 2000. godinu u Banjaluku, gdje učenici pripremaju priredbu za svog druga u invalidskim kolicima. Riječ je o generaciji koja je odrasla i oštećena životom u sistemu bez ikakvih vrijednosti, osim onih na silu nametnutih i lažnih“, rekla je režiser predstave Dubravka Nikolić.

Autorka je bila vrlo inspirativna na planu duhovitih i neponovljivih rečenica pomoću kojih gradi čitav jedan dječiji svijet, pun neosviješćenog nasilja i beznađa, svijet čija slika treba ozbiljno da nas zabrine ispod melanholičih jezičkih bravura, koje zavodljivo govore o mentalitetu ljudi sa ovih prostora.

Prvi Festival omladinskih pozorišta „Varoš fest“, koji zajednički organizuju Dom kulture Miroslav Miro Pejović i Fondacija Šuler Helfen Leben, nastavlja se večeras, kada će publika imati priliku da vidi predstavu „Naša deca“ u izvođenju Dramskog studija „Daske“ iz Laktaša.