Mješatni Baštine domaćini Badnjaku


KOTOR VAROŠ, 6. JANUARA – Stanovnici kotorvaroškog naselja Baština ove godine su bili domaćini Badnjaku, a doček je organizovan kod filijalnog hrama u izgradnji Svetog Velikomučenika Kneza Lazara u Zabrđu.

naslovna bozic2

Nakon okupljanja badnjačka kolona je krenula kroz uži centar grada, da bi se osvećenju Badnjaka u prisustvu velikog broja pravoslavnih hrišćana pristupilo u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu. Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.
Djeca su se najviše obradovala običaju pijukanja, čiji je domaćin ove godine bio Darko Dubočanin, koji je obezbjedio prigodne poklone i slatkiše za ovaj radosni događaj.
Večernju liturgiju služio arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić, uz sasluženje sveštenstva kotorvaroškog namjesništva.
Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić uputio je vjernicima božićnu čestitku u kojoj je svim kotorvaroškim parohijanima i ljudima dobre volje poželio srećne božićne praznike i da ih proslave zajedno sa svojim porodicama i prijateljima, u sreći, radosti i veselju uz tradicionalni pozdrav: „Mir Božji – Hristos se rodi“.
Većina Kotorvarošana će Badnje veče provesti u porodičnom okruženju okupljeni oko posne trpeze, a u ranim jutarnjim časovima će pohoditi hram Rođenja Presvete Bogorodice kada je planiran Božićni uranak.