Na Bogojavljenje plivanje za Časni krst


KOTOR VAROŠ, 10. JANUARA – U Kotor Varošu će 19. januara /četvrtak/ biti organizovana Bogojavljenska litija i sedmo plivanje za Časni krst u rijeci Vrbanji.

Program će početi u 9.00 časova služenjem Svete liturgije u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, a biće nastavljen bogojavljenskom litijom glavnom gradskom ulicom do Kotorskog mosta, gdje će biti osveštana voda i spušten krst u Vrbanju.

Inicijativu za ovu manifestaciju je pokrenulo Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš, načelnik opštine Zdenko Sakan je generalni pokrovitelj, a organizator Srpska pravoslavna crkvena opština Kotor Varoš.

Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić je rekao da su na sastanku sa predstavnicima Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije i načelnikom opštine precizirani svi detalji plivanja za Časni krst.

Ovo je veliki praznik kada se sabiramo i molimo za blagoslov Božiji. Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik i zato želimo da ga obilježimo dostojanstveno, kao i prethodnih šest godina“, poručio je Narić i pozvao sve vjernike i ljude dobre volje da učestvuju u svetom bogosluženju i svečanoj Bogojavljenskoj litiji.

Sastanak 1

Sakan je istakao da ova tradicionalna manifestacija predstavlja jedan od najljepših pravoslavnih običaja.

Opština se i ove godine stavlja na raspolaganje i u materijalnom smislu da pomogne održavanje ovog događaja. Čast nam je da svake godine imamo sve veći broj učesnika, a sve sa ciljem da se očuva pravoslavna tradicija u čast Bogojavljenja. Iskoristio bih priliku da pozovem sugrađane da isprate ovaj jedinstveni običaj“, naglasio je Sakan.

Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta dobija zlatni dukat, dar Borisa Novakovića, a ostali učesnici dobiće prigodne poklone.

Svi kandidati trebaju u srijedu (18.01.), u periodu od 10.00 do 16.00 časova, proći zdravstevni pregled u kotorvaroškom Domu zdravlja, kako bi se izbjegao rizik po njihovo zdravlje.

Plakat

Prijave plivača primaju se do 17. januara na brojeve telefona 065/516-999 (Slobodan Petrović) i 065/721-619 (Duško Vasiljević).

Iz Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije ističu da su podršku ovom događaju, koji je prošle godine okupio 20 takmičara, pružili brojni privrednici sa područja opštine.