Održan memorijalni turnir “Aleksandar Saša Petrović”


KOTOR VAROŠ, 31. AVGUSTA – Prvi memorijalni košarkaški turnir “Aleksandar Saša Petrović” održan je danas u Kotor Varošu u znak sjećanja na prerano preminulog višegodišnjeg člana i predsjednika Košarkaškog kluba “Mladost”, a okupio je istaknute sportske radnike iz cijele Republike Srpske.

Aleksandar Saša Petrović preminuo je u avgustu prošle godine u 47. godini. Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata isticao se junaštvom i hrabrošću, te je sa nepune 23 godine postao najmlađi major Vojske Republike Srpske komandujući čuvenim Drugim bataljonom 22. Pješadijske brigade.

Boris Spasojević i Ljerka Petrović

Turniru, koji je organizovan u znak sjećanja na njega, prisustvovao je i pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Dragan Jaćimović, koji je ujedno bio i kapiten jedne od ekipa koje su učestvovale.

Jaćimović je rekao da je resorno ministarstvo podržalo ovaj turnir, jer je Saša “živio košarku” i bio ugledan sportski radnik.

Rezultati njegovog rada su nas zadužili da njegov lik i djelo živi generacijama upravo preko košarkaških utakmica i susreta na kojima je proveo cijeli život. Riječ je o čovjeku koji je dao nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Srpske i čast mi je što sam bio dio ove manifestacije“, poručio je Jaćimović.

Slobodan Đurić i Ljerka Petrović

Prethodno je dres sa brojem pet podignut pod svodove sprotske dvorane u Kotor Varošu, a povelje i plakete Sašinoj supruzi Ljerki uručili su predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske Boris Spasojević, predsjednik Područnog košarkaškog odbora Banjaluka Goran Cvikić.

Uramljeni dres u znak sjećanja na Sašin period proveden u Košarkaškom klubu “Mladost” uručio je predsjednik Kluba Slobodan Đurić.

Ljerka Petrović zahvalila je svim sadašnjim i bivšim košarkašima iz regiona i sportskim radnicima koji su učestvovali na turniru, te podsjetila da je Sašina ljubav prema ovom sportu bila ogromna.

Nadam se da će ovaj turnir postati tradicionalan i prepoznatljiv kao mjesto susreta košarkaških ekipa, sportskih legendi i druženja sportista“, naglasila je Petrovićeva.

Prije početka memorijalnog turnira učesnici su položili cvijeće na spomen-obilježje ovom istaknutom košarkaškom radniku.

Goran Cvikić i Ljerka Petrović

U revijalnom susretu snage su odmjerili “plavi” i “bijeli”, a na kraju je bilo neriješeno 64:64.

Za ekipu “plavih” nastupili su: Župljanin, Varošić, Bubić, Šodolović, Narić, Borić, Vuković, Jaćimović, Simić, Bubić i Đurić.

Drugu ekipu činili su: D. Tepić, Ibričić, Skopljak, M. Tepić, Čaušević, Mijić, Dugonjić, Vasić, Grujić, Raljić, Popović, Pejaković, Mikanović i Đukić.

IMG-f6057fbd964b15fce9e1f23d930b1182-V

Loptu prije početka utakmice je podbacila Una Petrović, mlađa kćerka Aleksandra Saše Petrovića.

Organizator turnira je bio Košarkaški klub “Mladost”, a pokrovitelji Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i opština Kotor Varoš.