Potpisan ugovor o modernizaciji sistema javne rasvjete


KOTOR VAROŠ, 13. SEPTEMBRA – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i generalni menadžer preduzeća „Elektro Tim“ iz Banjaluke Zoran Kiza potpisali su danas ugovor o realizaciji projekta „Modernizacija javne rasvjete na području opštine Kotor Varoš“.

Vrijednost ove investicije je milion maraka, a izvođač se obavezuje da da će obezbijediti zamjenu 1341 komada lampi sa LED svjetlosnim tijelom.

Modernizacija podrazumijeva demontiranje originalnih svjetelćih tijela i isključivanje istih sa sadašnjeg sistema za rasvjetu, te montaža i priključivanje novog Led svjetlećeg tijela u sadašnji sistem javne rasvjete i montaža nove lire na stub gdje je to neophodno.

Biće nabavljeni i uređaji za daljinsko upravljanje i detekciju kvara sa pratećom veb aplikacijom.

Poptisivanje ugovora 1

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je rekao da projekat modernizacije javne rasvjete ima za cilj finansijsku efikasnost, koja će se ostvariti kroz planirane uštede od 70 odsto u odnosu na trenutnu potrošnju u funkcionisanju sistema javne rasvjete na području opštine.

Osim znatno dugoročnijeg trajanja LED rasvjetnih tijela, značajne su uštede u potrošnji električne energije, ljepšeg su izgleda i zbog specifične boje svjetla i smanjenog otpuštanja topline ne privlače insekte tako da nije potrebno održavanje i čišćenje“, istakao je Sakan i dodao da će i zagađenje životne sredine biti znatno manje kroz smanjenje svjetlosne imisije.

Izvođač radova se obavezuje da će u naredna dva mjeseca nabaviti potreban broj svjetiljki, a modernizaciju aktivnih elemenata javne rasvjete izvršiće u roku od pet mjeseci od predaje radnog terena.