Реализовати пројекте и повећати запосленост‏


Приоритет – нова радна мјеста
КОТОР ВАРОШ, 24. АПРИЛА – Општина Котор Варош ће у наредних 15 мјесеци реализовати пројекат „Санација и реконструкција градске водоводне мреже и проширења канализационе мреже“ у вриједности од четири милиона КМ.

DSCN3304
Главни циљ јесте побољшање и унапређење система водоснабдијевања и одвода отпадних вода те смањење губитака воде у системима.
Радићемо и на рјешавању највећег проблема – проблема незапослености, иако је он најмање изражен у нашој општини у односу на остале средине у Републици Српској“- најављује начелник општине Котор Варош Далибор Вучановић.
У сусрет Дану општине, 24. априла, он истиче да је отварање нових радних мјеста приоритет, па зато радује проширивање постојећих и отварање нових производних погона у фабрикама на подручју општине.
Вучановић напомиње да ће 2014. година бити упамћена по мајским и августовским поплавама и чињеници да је била изузетно тешка у економском смислу.
Подршка Владе Српске није изостала – најугроженијим домаћинствима додијељени су ваучери, а морам истаћи и подршку УНДП-а у санацији саобраћајница и појединих водовода у мјесним заједницама“, наводи Вучановић.
Он наглашава да је стипендирано 98 студената и ђака, а за ту намјену из буџета општине издвојено је 60.000 марака.
Да желимо да креирамо стручни кадар од наше младости потврдили смо набавком рачунара за Средњошколски центар `Никола Тесла`, чиме је комплетно опремљен информатички кабинет са софтвером, који је је ова установа добила од компаније `Сим Техник`“ – наводи начелник општине.
Пројекат је реализован у сарадњи са Министарством финансија Српске, а средњошколци ће послије праксе имати могућност запослења у „Сим Технику“.
Општина је финансирала и набавку 30 пластеника, јер се све више домаћинстава у которварошком крају одлучује за пластеничку производњу воћа и поврћа.
У сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, набављени су хладњача и резач за производњу чипса од воћа за Агро индустријски центар, а у плану је набавка пакирница и линија за производњу цијеђеног сока.
На локалној путној мрежи општине Котор Варош реализован је пројекат изградње мостова и пропуста путева, заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.
На подручју мјесних заједница Вагани, Масловаре, Забрђе и Врбањци санирано је и изграђено пет мостова, распона до пет метара. Тако смо створили предуслове за останак становништва на овим подручјима, али и бољу повезаност између заселака“, наглашава начелник Вучановић.
Једна од најзначајнијих инвестиција у прошлој години јесте пројекат изградње рециклажног дворишта, који ће бити реализован у оквиру пројекта „Чист Врбас“ у сарадњи са УНДП-ом, Фондом за заштиту животне средине и Комуналним предузећем „Бобас“.
У сарадњи са њемачком невладином организацијом „АСБ“, реализован је пројекат социо–економског оснаживање жртава мина и њихових породица кроз пословну обуку стварање могућности за запошљавање, који је финансирала ЕУ.
У том пројекту запослено је 15 људи кроз пословне грантове, а ријеч је о корисницима који су прошли едукацију за израду малих бизнис планова у пољопривредној производњи“, закључује Вучановић.