Realizovati projekte i povećati zaposlenost‏


Prioritet – nova radna mjesta
KOTOR VAROŠ, 24. APRILA – Opština Kotor Varoš će u narednih 15 mjeseci realizovati projekat „Sanacija i rekonstrukcija gradske vodovodne mreže i proširenja kanalizacione mreže“ u vrijednosti od četiri miliona KM.

DSCN3304
Glavni cilj jeste poboljšanje i unapređenje sistema vodosnabdijevanja i odvoda otpadnih voda te smanjenje gubitaka vode u sistemima.
Radićemo i na rješavanju najvećeg problema – problema nezaposlenosti, iako je on najmanje izražen u našoj opštini u odnosu na ostale sredine u Republici Srpskoj“- najavljuje načelnik opštine Kotor Varoš Dalibor Vučanović.
U susret Danu opštine, 24. aprila, on ističe da je otvaranje novih radnih mjesta prioritet, pa zato raduje proširivanje postojećih i otvaranje novih proizvodnih pogona u fabrikama na području opštine.
Vučanović napominje da će 2014. godina biti upamćena po majskim i avgustovskim poplavama i činjenici da je bila izuzetno teška u ekonomskom smislu.
Podrška Vlade Srpske nije izostala – najugroženijim domaćinstvima dodijeljeni su vaučeri, a moram istaći i podršku UNDP-a u sanaciji saobraćajnica i pojedinih vodovoda u mjesnim zajednicama“, navodi Vučanović.
On naglašava da je stipendirano 98 studenata i đaka, a za tu namjenu iz budžeta opštine izdvojeno je 60.000 maraka.
Da želimo da kreiramo stručni kadar od naše mladosti potvrdili smo nabavkom računara za Srednjoškolski centar `Nikola Tesla`, čime je kompletno opremljen informatički kabinet sa softverom, koji je je ova ustanova dobila od kompanije `Sim Tehnik`“ – navodi načelnik opštine.
Projekat je realizovan u saradnji sa Ministarstvom finansija Srpske, a srednjoškolci će poslije prakse imati mogućnost zaposlenja u „Sim Tehniku“.
Opština je finansirala i nabavku 30 plastenika, jer se sve više domaćinstava u kotorvaroškom kraju odlučuje za plasteničku proizvodnju voća i povrća.
U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, nabavljeni su hladnjača i rezač za proizvodnju čipsa od voća za Agro industrijski centar, a u planu je nabavka pakirnica i linija za proizvodnju cijeđenog soka.
Na lokalnoj putnoj mreži opštine Kotor Varoš realizovan je projekat izgradnje mostova i propusta puteva, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.
Na području mjesnih zajednica Vagani, Maslovare, Zabrđe i Vrbanjci sanirano je i izgrađeno pet mostova, raspona do pet metara. Tako smo stvorili preduslove za ostanak stanovništva na ovim područjima, ali i bolju povezanost između zaselaka“, naglašava načelnik Vučanović.
Jedna od najznačajnijih investicija u prošloj godini jeste projekat izgradnje reciklažnog dvorišta, koji će biti realizovan u okviru projekta „Čist Vrbas“ u saradnji sa UNDP-om, Fondom za zaštitu životne sredine i Komunalnim preduzećem „Bobas“.
U saradnji sa njemačkom nevladinom organizacijom „ASB“, realizovan je projekat socio–ekonomskog osnaživanje žrtava mina i njihovih porodica kroz poslovnu obuku stvaranje mogućnosti za zapošljavanje, koji je finansirala EU.
U tom projektu zaposleno je 15 ljudi kroz poslovne grantove, a riječ je o korisnicima koji su prošli edukaciju za izradu malih biznis planova u poljoprivrednoj proizvodnji“, zaključuje Vučanović.