Služen parastos za Srbe ubijene na Meokrnju

Služen parastos za Srbe ubijene na Meokrnju


KOTOR VAROŠ, 12. SEPTEMBRA – Na platou Meokrnje na Vlašiću danas je peti put služen parastos za 21 Srbina koje su u odbrambeno-otadžbinskom ratu ubili pripadnici muslimanskih snaga.

Tada je, braneći granicu kotorvaroške opštine, uz poginule borce ranjeno 18 boraca 22. pješadijske brigade, dok su 3 zarobljena.

Delegacija opštine Meokrnje

Iako je ta kota (1430 m) izgubljena, dalja ofanziva neprijatelja prema Kotor Varošu je zaustavljena i konsolidovana je linija odbrane, koja se sačuvala do završetka rata.

Parastos za ubijene srpske borce služio je protonamjesnik parohije šipraško-grabovačke Božidar Kurtinović, a vijence na spomen-obilježje položili su zamjenik načelnika opštine Kotor Varoš Mladen Trivunović i predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović.

Delegacija Boračke Meokrnje

Savanović je istakao da je ovo peti dolazak nakon 31 godine na Meokrnju – mjesto velikog stradanja srpskih boraca, te da će se u budućnosti svake godine okupljati na ovom mjestu na današnji dan.

Junaštvo srpskih boraca koji su branili Meokrnje nikada neće biti zaboravljeno. Bez njihove borbe, hrabrosti, junaštva i nesebičnog žrtvovanja danas ne bi bilo Republike Srpske i slobode srpskog naroda“, rekao je Savanović.

Miladin Savanović

Život za odbranu Republike Srpske su položili Zoran /21/ i Jovan Đekanović /37/, Milenko /43/ i Ljubomir Stojanović /29/, Stamenko /34/ i Dragan Smiljić /33/, Zoran Cicmanović /30/, Ljuboja Gavrić /36/, Mladenko Gelić /25/, Slobodan Jurić /26/, Branislav Kragić /25/, Željko Marković /20/, Marinko Pejić /22/, Aleksa Tepić /41/, Blagoja Joldžić /38/, Neđo Đuranović /33/, Novo Čupić /36/, Stamenko Babić /36/, Velibor Katana /20/, Tomo Kerezović /35/ i Dragomir Sakan /35/.

Parastosu su prisustvovali i uži članovi porodica poginulih boraca kao i bivši borci, koji su učestvovali u borbama za Meokrnju 1992. i 1994. godine.

Nakon parastosa na Meokrnju služen je parastos poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata sa vlašićkog ratišta kod spomen-obilježja u Kruševu Brdu.

Delegacija opštine K. Brdo

Cvijeće su položile delegacije opštine Kotor Varoš i opštinske Boračke organizacije.