Služen parastos za 16 ubijenih Srba u Serdarima


KOTOR VAROŠ, 17. SEPTEMBRA – Kod spomen-obilježja u selu Serdari i na mjesnom groblju Kukavice u opštini Kotor Varoš danas je služen parastos za 16 Srba, članova porodica Serdar, Tepić i Bencuz, koje su na današnji dan prije 30 godina ubili pripadnici muslimanskih snaga.

Cvijeće kod spomen-obilježja položile su delegacije republičke Boračke organizacije, opštinske Boračke organizacije Kotor Varoš, načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Saka i porodice nevino stradalih žrtava.

Parastos Serdari 1

Njihova zajednička poruka bila je da je zločin u Serdarima jedan od najvećih i najstrašnijih jer je počinjen nad nedužnim civilima.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić je istakao da za ovo zlodjelo ruka pravde još nije stigla zločince muslimanskih paravojnih formacija.

Krajnje je vrijeme da se na adekvatan način procesuiraju svi odgovorni za ovaj, ali i za druge zločine na prostoru BiH, jer po broju osuđenih i procesuiranih osoba ispada da su samo Srbi bili učesnici proteklog rata“, naglasio je Ostojić.

Radan Ostojić

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović je poručio da žrtve ovog zločina nikada ne smiju biti zaboravljene.

Poznato je da je značajan broj neprijateljskih vojnika učestvovao u ovom napadu, a samo jedan čovjek je procesuiran. Apelujem da oni koji dijele pravdu to čine na osnovu činjeničnog stanja i težine zločina, odnosno da adekvatno osude zločince“, rekao je Savanović i dodao da je jedini grijeh nevino stradalih što su bili pravoslavni hrišćani.

Načelnik Sakan je istakao da nikada ne smije biti zaboravljeno ono što se 17. septembra 1992. godine dogodilo u Serdarima i da se treba sjećati žrtava, ali i svakog borca koji je branio Republiku Srpsku.

Parastos za ubijene služili su paroh vrbanjački Dragan Mijatović i protojerej Stanoja Zeljković.

Načelnik Sakan

Zločin u Serdarima jedan je od najvećih i najmonstruoznijih koji su počinjeni na području kotorvaroške opštine.

Najmlađa žrtva zločina u Serdarima imala je četiri, a najstarija 60 godina.

U napadu na Serdare u zoru 17. septembra 1992. godine ubijeni su Branko /60/, Bosiljka /53/, Jelenko /31/, Radmila /21/, Slavko /60/, Danka /54/, Drago /47/, Mirko /31/, Slaviša /22/ i Spomenka Serdar /19/, Ljubica /40/, Slobodanka /12/ i Snježana Tepić /4/, Nikola Dukić /40/, te Slavko /55/ i Slavojka Bencuz /21/.

Opštinska Boračka

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora za zločin u Serdarima, dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni, iako su i oni prvostepenom presudom bili osuđeni na 11, odnosno 10 godina zatvora.


Hit Counter provided by technology news