Ćutanje nije rješenje – prijaviti vršnjačko nasilje


KOTOR VAROŠ, 28. NOVEMBRA – Djeca i mladi treba da budu hrabri, odgovorni i da ne ćute, već da reaguju i prijave vršnjačko nasilje, bilo da su žrtva oni ili neko koga poznaju, poručeno je na predavanju policije kotorvaroškim srednjoškolcima.

Malden Petrušić 1

Inspektor kriminalističke policije u Policijskoj stanici Kotor Varoš Mladen Petrušić upoznao je učenike o pojmu i načinima ispoljavanja nasilja među djecom i mladima, te posljedicama i posebno ukazao na značaj blagovremenog reagovanja s ciljem sprečavanja i otkrivanja vršnjačkog nasilja.

Potrebno je da djeca i mladi reaguju i prijave ukoliko imaju neka saznanja ili prepoznaju da se u nekim slučajevima radilo o vršnjačkom nasilju ili su sami žrtve. To je potrebno da bi se adekvatno i na vrijeme reagovalo, da bi bili identifikovani konfliktni pojedinci, te blagovremeno spriječeno ili otkriveno vršnjačko nasilje“, rekao je Petrušić.

Predavanje 1

Komandir Policijske stanice Kotor Varoš Dragan Božičković istakao je da je od velikog značaja da se mladi upoznaju o posljedicama nasilja.

Činjenica je da su mladi i djeca najranjivija i najaktivnija grupa korisnika društvenih mreža i digitalnog svijeta. Upravo zbog toga su važne preventivne kampanje – da se edukuju i nastavnici i roditelji kako da prepoznaju sve oblike nasilja i ohrabre djecu da nasilje prijave“, naglasio je Božičković.

Predavanje 5

Predavanje je održano u okviru kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske “Budi sigma! Zaustavi/prijavi vršnjačko nasilje!”, sa posebnim osvrtom na nasilje nad djecom u digitalnom dobu – digitalno nasilje.

Poruka kampanje svim đacima je da ćutanje nikako nije rješenje, zbog čega je na mlade apelovano da nasilje obavezno prijave.