Помоћ повратницима и расељеним лицима кроз блиску сарадњу са локалним властима

Помоћ повратницима и расељеним лицима кроз блиску сарадњу са локалним властима


КОТОР ВАРОШ, 8. МАРТА – Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан састао се са представницима УНХЦР-а и организације „Хилфсwерк“ (ХWА) из Аустрије.

DSCN5911

Током састанка било је говора о активностима, методологији и динамици имплемантације пројекта „Помоћ повратницима и расељеним лицима у шест одабраних општина/градова кроз блиску сарадњу са локалним властима“, а за који је УНХЦР одобрио финансијска средства укупне вриједности 2,5 милиона КМ.

Пројекат се састоји се од имплементације једне нове методологије за избор и помоћ наугрожнијим особама из двије групе, а то су расељена лица и повратници у општину Котор Варош.

Трајање пројекта је дванаест мјесеци. Према ријечма Аземе Авдушиновић, програм менаџера организације „Хилфсwерк“, циљ пројекта је економски оснажити угрожене породице повратника и расељених лица, те створити предуслове за њихов лакши повратак и опстанак.

Породице ће бити подржане зависно од њихове радне способности, њихових ресурса које посједују и комплетна ситуација сваког корисника ће бити разматрана како би им се пружила што адекватнија помоћ“, истакла је Авдушиновићева.

Она је нагласила да овај пројекат нема национални предзнак.

Корисници требају имати статус расељене особе или повратника, да је њихов социјални статус тежак, да су незапослени, материјално лошег стања, а помоћ ће им бити пружена у складу са њиховим радним способностима“, закључила је Авдушиновићева.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је истакао важност пројекта за локалну заједницу.

Мени је драго да УНХЦР имплементира пројекте који се фокусирају на економску одрживост. Наш циљ је да будемо најуспјешнија општина међу ових шест одабраних, те да отворимо врата за неке будуће пројекте којим ћемо подстицати развој руралних средина. Остаје нам да одаберемо породице и имплементирамо овај пројекат“, додао је Сакан.

Поред Котор Вароша, пројекат ће се спроводити и у Лукавцу, Чапљини, Добоју, Новом Граду и Бихаћу.