Ћутање није рјешење – пријавити вршњачко насиље


КОТОР ВАРОШ, 28. НОВЕМБРА – Дјеца и млади треба да буду храбри, одговорни и да не ћуте, већ да реагују и пријаве вршњачко насиље, било да су жртва они или неко кога познају, поручено је на предавању полиције которварошким средњошколцима.

Malden Petrušić 1

Инспектор криминалистичке полиције у Полицијској станици Котор Варош Младен Петрушић упознао је ученике о појму и начинима испољавања насиља међу дјецом и младима, те посљедицама и посебно указао на значај благовременог реаговања с циљем спречавања и откривања вршњачког насиља.

Потребно је да дјеца и млади реагују и пријаве уколико имају нека сазнања или препознају да се у неким случајевима радило о вршњачком насиљу или су сами жртве. То је потребно да би се адекватно и на вријеме реаговало, да би били идентификовани конфликтни појединци, те благовремено спријечено или откривено вршњачко насиље“, рекао је Петрушић.

Predavanje 1

Командир Полицијске станице Котор Варош Драган Божичковић истакао је да је од великог значаја да се млади упознају о посљедицама насиља.

Чињеница је да су млади и дјеца најрањивија и најактивнија група корисника друштвених мрежа и дигиталног свијета. Управо због тога су важне превентивне кампање – да се едукују и наставници и родитељи како да препознају све облике насиља и охрабре дјецу да насиље пријаве“, нагласио је Божичковић.

Predavanje 5

Предавање је одржано у оквиру кампање Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске “Буди сигма! Заустави/пријави вршњачко насиље!”, са посебним освртом на насиље над дјецом у дигиталном добу – дигитално насиље.

Порука кампање свим ђацима је да ћутање никако није рјешење, због чега је на младе апеловано да насиље обавезно пријаве.