Мјесне заједнице – центри директног учешћа грађана у општинским процесима


КОТОР ВАРОШ, 3. МАРТА – Фондација за развој и демократију, као вањски сарадник на пројекту „Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини“, организовала је састанак са начелником општине Котор Варош са циљем развоја локалне заједнице кроз призму грађанске партиципације, са наглашеном новом улогом мјесних заједница, као центара директног учешћа грађана у општинским процесима.

DSCN5875
Поред начелника и замјеника начелника општине Котор Варош састанку су присуствовали представници мјесних заједница и невладиног сектора.

На састанку су анализирани сегменти који се тичу учествовања грађана у планирању и креирању општинског буџета, нове визије мјесних заједница, рад са младима, социјално угроженима и другим категоријама, побољшавање комуникације са грађанством, комуналне теме, развој општине и привредна кретања.

Представници Савјета мјесних заједница су сложни у оцјени да је неопходно законском регулативом вратити одузети субјективитет и правни статус мјесним заједницама како би се могла институционализовати њихова контрола рада.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је упознао представнике Фондације за развој и демократију о проблемима са којима се сусрећу мјештани мјесних заједница на подручју општине, али и начину рјешавања истих.

За одржавање путева и расвјете предвиђена су средства из буџета сваке године, а планом капиталних инвестиција увијек настојимо да рјешавамо неке од горућих проблема у мјесним заједницама“, рекао је Сакан и додао да ће општина у наредном периоду партиципирати на све пројекте од значаја за општину Котор Варош.

Састанак са начелником је активност која се реализује у оквиру пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини“ који је заједнички пројекат Владе Швицарске и Владе Шведске, а спроводи га Развојни програм Уједињених нација (УНДП).