Otvorena izložba narodnih nošnji i rukotvorina


U galerijskom prostoru renovirane kino-sale u Kotor-Varošu otvorena je izložba narodnih nošnji i rukotvorina iz ovog kraja. Riječ je o drugoj manifestaciji koja se održava u okviru Kotorvaroškog kulturnog ljeta.

DSCN1852
DSCN1853
DSCN1855
DSCN1856
DSCN1858
DSCN1859
DSCN185553
Cilj izložbe je da posjetioce i brojne goste podsjeti na dio kulture i tradicije kotorvaroškog kraja kao i na djela samoukih tkalja i vezilja kao što su narodne nošnje, odjevni i ukrasni predmeti, vezeni i heklani ručni radovi.

Značajnu pomoć u organizaciji ove izložbe pružile su tri vjerske zajednice iz Kotor-Varoša, Folklorni ansambl “Kotor Varoš”, KUD “Sloga” iz Grabovice, te pojedinci Mile Đekanović, Fikret Skopljak, Viktorija Barišić i Ljubica Marković.

Prosvjetni radnik Mile Đekanović rekao je da se u njegovoj etno-zbirci nalaze predmeti sa područja cijele opštine Kotor-Varoš.

Ove izložbe koriste da se stariji podsjete na nekadašnja vremena, a mlađi da vide kako su živjele njihove dede i bake. Na ovaj način spajaju se generacije i sve ove vrijednosti treba da se njeguju i prenose sa koljena na koljeno“, istakao je Đekanović.

Izložba narodnih nošnji i rukotvorina biće otvorena naredna dva mjeseca svakog radnog dana od 18.00 do 21.00 čas.

Organizator ove manifestacije je kotorvaroški Centar za kulturu, sport i informisanje, a pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Kotor-Varoš.

U zabavnom dijelu programa sinoć su nastupili članovi Dječijeg hora “Žubor”. Kotorvaroško kulturno ljeto biće nastavljeno u subotu tradicionalnim Saborom folklora.