Pomoć iz dijaspore


Da su humanost i solidarnost i ovaj put na djelu i da dijaspora nije ostala ravnodušna pokazuju brojni primjeri. Pomoć pristiže sa svih strana. Kontigent humanitarne pomoći stigao je od dijaspore iz Italije i Austrije za najugroženije porodice na području opštine Kotor Varoš.

Kotorvarošani na privremenom radu u inostranstvu uputili su humanitarnu pošiljku od 25 tona vode (fabrika plastičnih tanjira Monouso), konzerviranu hranu, sredstva za higijenu, dječiju hranu i odijevne predmete. Najveći broj ugroženih domaćinstva je u naselju Tovladić u mjesnoj zajednici Zabrđe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
kamioni7
kamioni 6
Kako nam je rekao Zoran Tešanović, Kotorvarošanin na privremenom radu u Austriji, u prikupljanju pomoći su učestvovali ne samo Tovladićani, nego i ljudi dobre volje iz Klašnica i Laktaša.

Nastojali smo da prikupimo najneophodnije stvari, a kada smo se uvjerili kakva je situacija sa poplavljenim domaćinstvima u našem naselju uputićemo novu pošiljku za najugroženije porodice“, istakao je Tešanović.

Mlađenka Zlatović se zahvalila porodici Tešanović i svim ljudima i udruženjima na uručenoj pomoći koja će im mnogo značiti da prebrode trenutnu situaciju.

Iz italijanskog grada Udine u kotorvaroški Crveni krst je dopremljena pomoć u hrani i sanitetskom materijalu.

Duško Pavlović, Kotorvarošanin na privremenom radu u Italiji, je istakao da su mnogi Italijani pokazali solidarnost i maksimalno se angažovali u ovoj akciji.

Mi smo uspjeli da angažujemo i Crveni krst Italije i Italijane kao potencijalne donatore, a glavni inicijatori ove akcije su bili Udruženja “Sloga srpske dijaspore” i “Nikola Tesla”, kao i Srpska pravoslavna crkva“, dodao je Pavlović.

Podsjećamo da su stanovnici Kranja i austrijskog Velsa takođe donirali pomoć za domaćinstva stradala od poplava. Sadržaj humanitarnih pošiljki uskladišten je u Crveni krst, koji vodi evidenciju o prikupljenoj pomoći za opštinu Kotor Varoš i o njenoj distribuciji ugroženim porodicama.