Poribljena rijeka Vrbanja i održano takmičenje ribolovaca


KOTOR VAROŠ, 1. JUNA – Članovi kotorvaroškog Sportsko-ribolovnog društva poribili su rijeku Vrbanju sa 3.000 komada riblje mlađi. Uz to, održano je tradicionalno takmičenje ribara u lovu ribe udicom na plovak.

DSCN1543
DSCN1553
DSCN1568
DSCN1566
DSCN1564
DSCN1549

Poribljavanje je obavljeno u saradnji sa sportsko ribolovnim savezom Republike Srpske. Sportsko-ribolovno društvo u Kotor Varošu redovno poribljava korito rijeke Vrbanje i njenih pritoka potočnom pastrmkom, lipljenom i ostalim vrstama plemenite ribe.

Kako nam je rekao Samir Skopljak, predsjednik SRD Kotor Varoš, ovo je jedna u nizu aktivnosti koje je ovo društvo planiralo da uradi ove godine.
Svake godine osvježavamo riblji fond i radimo na očuvanju rijeke Vrbanje i njenih pritoka. Posljednje poplave su u velikoj mjeri oštetile korito rijeke Vrbanje i prioritet je njegova sanacija“, istakao je Skopljak.
Ribe kojima je prethodnih godina poribljavano su sada narasle do te mjere da je nadmudrivanje sa njima pravo zadovoljstvo. Na udici se nađu i kapitalni primjerci. Svake godine se održava takmičenje u lovu ribe udicom na plovak za sve kategorije. Ova disciplina ima dugu tradiciju sa svojim počecima, a 80-godišnji Vojo Vuković, ovogodišnji pobjednik po šesti put se okitio titulom najboljeg.
Danas riba nije “radila” kao obično, ali i pored toga takmičenje je bilo vrlo zanimljivo. U narednom periodu moramo više raditi na suzbijanju krivolova na našoj lijepoj rijeci Vrbanji, kako bi zaštitili mnogobrojne vrste plemenite ribe“, naglasio je Vuković.
U konkurenciji 13 prijavljenih ribara u seniorskoj konkurenciji drugo mjesto pripalo je Zdenku Sakanu, dok je treći bio Hazim Avdić. Danilo i Milan Kovačević su bili najuspješniji u mlađim uzrasnim kategorijama. Bila je ovo prilika da se rukovodstvo sportsko ribolovnog društva Kotor Varoš zahvali pojedincima i udruženjima koji su dali značajan doprinos u radu društva i pomogli organizaciju ovakvih i sličnih manifestacija.