Volonteri iz SAD-a u akciji čišćenja kupališta “Bjeline”


KOTOR VAROŠ, 3. SEPTEMBRA – U organizaciji fondacije Mozaik, američke organizacije Dilojt iz Sjedinjenih američkih država i opštine Kotor Varoš, danas je započela prva Faza čišćenja i uređenja gradskog kupališta Bjeline. U akciji su učestvovali volonteri iz SAD-a i članovi Omladinske banke, koji su uprkos vremenskim neprilikama uspjeli pokupiti otpad sa obala rijeke Vrbanje.

38 konsultanata iz Dilojta (Deloitte) iz SAD-a već sedam dana boravi u BiH i jedan od prioriteta u njihovom radu je akcija uređenja i čišćenja kupališta u Kotor Varošu. Prilikom posjete ovom gradu uvjerili su se u kojoj mjeri su majske poplave uništile pojedine objekte, a pogotovo su devastirane “Bjeline”, okupljalište mladih u ljetnim mjesecima.
Direktor programa fondacije Mozaik Željko Pauković nam je rekao da će u saradnji sa opštinom Kotor Varoš gradsko kupalište biti uređeno i da će naredna akcija, koja je planirana za deset dana, biti realizovana zajedno sa volonterima iz Kotor Varoša.
Neophodno je urediti odbojkaško igralište, popraviti klupe i stolove koje je nabujala Vrbanja u znatnoj mjeri oštetila, urediti pješačku stazu, a sve to uz pomoć mehanizacije koju smo obezbijedili“, istakao je Pauković.
Rasel Gong, volonter iz SAD-a, je rekao  da su on i njegovi drugovi spriječeni zbog vremenskih neprilika da završe akciju uređenja kupališta “Bjeline” u potpunosti, ali je izrazio uvjerenje da će naredna akcija opravdati očekivanja.
Mi smo u BiH sa zadatkom da zajedno sa fondacijom Mozaik doprinesemo razvoju naše zajedničke strategije, da svojim znanjem i ekspertizom pomognemo fondaciji u realizaciji određenih projekata, ajedna od njih je i uređenje kupališta u Kotor Varošu“, naglasio je Gong.
fondacija Mozaik je partner sa opštinom Kotor Varoš od 2010. godine u implementaciji programa Omladinske banke, a ta saradnja je proširena kroz realizaciju i zajedničko Finansiranje projekta čišćenja i uređenja gradskog kupališta.