Ogromno interesovanje za Bogojavljensko plivanje


KOTOR VAROŠ, 15. JANUARA – Na rijeci Vrbanji ispod mosta u naselju Kotor po treći put održaće se plivanje za Časni krst u okviru proslave i obilježavanja jednog od najvećih hrišćanskih praznika – Bogojavljenja.

Tradicionalna manifestacija biće održana u subotu, 19. januara, sa početkom u 11.45 časova, dok će svečana litija krenuti u 11.00 časova iz porte hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Želim da istaknem da su naši građani ponosni na ovu manifestaciju koja je od 2017. godine poprimila veliku masovnost i tradicionalni karakter. Potrudićemo se kao i uvijek da sve protekne kako treba, i da „Bogojavljenje 2019“ ostane u najljepšem sjećanju našim hrabrim plivačima i građanima“, istakao je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

DSC_2856

Kao i prethodnih godina interesovanje je veliko, dosta plivača koji su prethodnih godina učestvovali na plivanju ponovo su izrazili želju da učestvuju u ovom viteškom takmičenju. Pošto Bogojavljenje pada u subotu očekujemo rekordan broj plivača i posjetilaca“, poručili su iz Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije.

Prijave traju do petka, kada će plivači na obavezan ljekarski pregled u Dom zdravlja „Sveti Pantelejmon“. Učesnici mogu biti punoljetne osobe, dok će mlađi od 16 godina moći da plivaju samo uz potpis/saglasnost roditelja.

Praznik je ono što je i mene motivisalo da plivam prethodnih, pa i ove godine. Zaista je nevjerovatna čast plivati u svom gradu tim povodom“, poručio je prošlogodišnji pobjednik Bojan Maksimović.

Najstariji učesnik na prošlogodišnjem plivanju za Časni krst Hadži Boro Stanković i ove godine će biti dio istinskog spektakla.

Osim vjerskih ubjeđenja, koji su primarni tog dana, moram priznati da volim i osjećaj podizanja adrenalina u trenucima prije ulaska u vodu“, objašnjava Stanković.

DSC_2818

Svi učesnici će dobiti majicu kao uspomenu na ovaj događaj, a nakon trke obezbijeđen je i ručak za takmičare uz prigodno druženje. Pobjednik dobija zlatni dukat, dar Alekse Vučanovića, umjetničku sliku Branka Rusmira, zastave Republike Srpske i Vojske Republike Srpske, a kotorvaroški privrednici su obezbijedili i robne nagrade za najboljeg, najmlađeg i najstarijeg plivača.

Svi posjetioci će moći da uz kuvano vino degustiraju i razna peciva i pekarske proizvode.


Hit Counter provided by technology news