Бесплатан мамографски преглед за жене из Котор Вароша

Бесплатан мамографски преглед за жене из Котор Вароша


КОТОР ВАРОШ, 13. СЕПТЕМБРА – Дом здравља “Свети Пантелејмон” из Котор Вароша, у сарадњи са Савезом жена обољелих од карцинома дојке “Искра”, организовао је бесплатан мамографски и гинеколошки преглед за жене животне доби од 40 и више година са подручја општине.

На преглед се одазвало 160 жена махом старије доби, које су апеловале на своје суграђанке да редовно контролишу здравље.

“Ово је веома важан преглед за жене, јер рано откривен карцином дојке у 90 одсто случајева је изљечива болест“, истакао је директор которварошког Дома здравља Владимир Бибић.

Савез жена обољелих од карцинома дојке “Искра” редовно проводи кампању превентивног откривања рака дојке код жена.

IMG-b20464621bb32bec6a4507cb1be683ed-V

Из Савеза жена обољелих од карцинома дојке “Искра” су нагласили да се повећава број жена обољелих од карцинома дојке, те да је превенција кључни фактор у лијечењу ове болести.

Ова болест се може успјешно лијечити нарочито ако се открије у раном стадијуму. Изљечење директно зависи од стадијума болести, због чега је веома важно њено рано откривање“, поручили су из Савеза.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је приликом данашње посјете Дому здравља рекао да се на овај начин настоји утицати на свијест о превенцији и заштити здравља жена.

Мамографија је један од метода скрининга, а брига о здрављу и одласци на прегледе зависе, поред осталог, од средине у којој жене живе, али и средстава информисања“, закључио је Сакан.