Вечерње богослужење са изношењем Плаштанице


КОТОР ВАРОШ, 14. АПРИЛА – У храму Рођења Пресвете Богородице у Котор Варошу вечерас је служено Вечерње богослужење са изношењем Плаштанице, која симболизује страдање Исуса Христа.

Спремали смо се постом и молитвом за овај велики и страшни дан, да бисмо преваспитавањем свога бића и душе могли да дочекамо дан када су људи Бога разапели и најстрашнији дан у години хришћанског календара“, рекао је у бесједи архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић.

DSCN6085

У Цркви Светог пророка Илије у мјесној заједници Врбањци такође је служена Вечерња служба на Велики петак са изношењем Плаштанице.

Парох врбањачки Мирко Батар је, преносећи поруку из Јеванђеља, поручио вјерницима да ће се њихова жалост претворити у радост.

То је велика мисао и водиља сваког православног хришћанина у његовом животу“, додао је парох врбањачки Батар.

Плаштаница је у оба храма у присуству вјерника положена испред олтара, након чега су је вјерници цјеливали и провлачили се испод ње.

DSCN6088

Вјерници ће моћи да цјеливају Плаштаницу све до сутра увече, уочи Васкрса, који почиње да се слави од поноћи оглашавањем првих црквених звона.

Вечерња служба Великог петка служи се у трећи час дана, односно у вријеме распећа Исуса Христа.

Богослужењима на Велики петак обиљежава се вријеме смрти и скидања са крста тијела Исуса Христа када се на посебно украшен сто испред олтара, који представља Христов гроб, износи Плаштаница.