Вечерње богослужење са изношењем плаштанице


КОТОР ВАРОШ, 26. АПРИЛА – У Храму Рођења Пресвете Богородице у Котор Варошу вечерас је служено вечерње богослужење са изношењем плаштанице која симболизује страдање Исуса Христа.

Спремали смо се постом и молитвом за овај велики дан да бисмо преваспитавањем свога бића и душе могли да дочекамо дан када су људи Бога разапели и најстрашнији дан у години хришћанског календара“, рекао је у бесједи архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић.

plastanica-kotor-varos 1

Јереј Дамир Врховац је, преносећи поруку из Јеванђеља, рекао да је велика мисао и водиља у животу сваког православног хришћанина да ће се његова жалост претворити у радост.

Данас је најтужнији дан у историји човјечанства, дан када се саосјећамо са страдањем Исуса Христа. Ми пролазимо са Христом пут голготе и носимо његов крст да бисмо у недјељу заједно са њим васкрсли. Са Христом умиремо и са Христом васкрсавамо“, нагласио је Врховац.

plastanica-kotor-varos 3

Плаштаница је у храму у присуству вјерника положена испред олтара, након чега су је вјерници цјеливали и провлачили се испод ње.

Вјерници ће моћи да цјеливају плаштаницу све до сутра увече, уочи Васкрса.

plastanica-kotor-varos 2

Богослужењима на Велики петак обиљежава се вријеме смрти и скидања са крста тијела Исуса Христа када се на посебно украшен сто испред олтара, који представља Христов гроб, износи плаштаница.