Влада Српске за санацију библиотеке издвојила 80.000 КМ

Влада Српске за санацију библиотеке издвојила 80.000 КМ


КОТОР ВАРОШ, 2. ОКТОБРА – Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић је приликом данашње посјете которварошкој Народној библиотеци истакла да је Влада Српске у овај објекат уложила 80.000 КМ и да је тим средствима потпуно замијењен кров и комплетна столарија.

Ова инвестиција је врло важна јер је овај објекат на неки начин центар културних дешвања у Котор Варошу, а и због чињенице да у њему није смјештена само библиотека, него и друге установе и Удружења на подручју општине Котор Варош“, истакла је Ђаковићева.

Đaković i Vasić 1

По њеним ријечима рад Народне библиотеке Котор Варош је препознатљив и веома садржајан, јер је повећан број активности у последњих неколико година.

Те активности нису само везане чување књижне грађе већ се организују и едукативне радионице за дјецу, разне изложбе, промоције књига и школске колективне посјете“, додала је Ђаковићева.

Директор Народне библиотеке Бојана Васић је рекла да је прије двије године објекат прокишњавао и није било могуће загријати га јер су прозори били веома стари.

Захваљујући инвестицији Владе РС, која је у објекат уложила 80.000 КМ, Которварошани су добили објекат у којем је сада могуће и зими организовати разне активности, од дјечијих радионица до других манифестација, што до сада није било могуће“, нагласила је Васићева.

Đaković i Vasić

Она је додала да је план за наредну годину да се уради фасада на згради и ријеши проблем мокрих чворова, чиме би се заокружила санација објекта.

Библиотека располаже са књижним фондом од око 28.000 публикација, а годишње набавља око 700 наслова, било да је ријеч о поклоњеним или купљеним књигама на сајмовима.