Водич за извоз воћа и поврћа у Европску унију


БАЊА ЛУКА, 5. МАРТА – Водич за извоз воћа и поврћа у ЕУ урађен је у склопу Пројекта унапређења пословне климе и приступа тржишту (ИЦАМ), који имплементира Групација Свјетске банке у сарадњи са Британском амбасадом у Босни и Херцеговини, Савјетом министара Босне и Херцеговине, Владом Федерације БиХ и Владом Републике Српске.

Израда Водича представља својеврсни наставак активности након израде Студије конкурентности три ланца вриједности у БиХ, у чијој изради су уз представнике надлежних министарстава , учествовали и представници из Коморе, а према којој је подсектор воћа и поврћа један од три најконкурентнија сектора у Републици Српској и БиХ, што у све већој мјери потврђују подаци о извозу свјежег воћа и поврћа из Републике Српске и БиХ.

Имајући у виду да су у Водичу обрађена битна питања у вези производње и извоза, као што су питања процедура за извоз, потребна документа за извоз, тржишни стандарди, сљедивост, паковање и др., за очекивати је да ће Водич у великој мјери користити произвођачима и извозницима воћа и поврћа у земље ЕУ.

ВОДИЧ ЗА ИЗВОЗ ВОЋА И ПОВРЋA