Грађани да пријаве оне који угрожавају животну средину


КОТОР ВАРОШ, 2. ЈУНА – На састанку представника Комуналног предузећа „Бобас“ и Комуналне полиције са начелником општине Котор Варош и надлежних служби Oпштинске управе договорено је да комунално предузеће и комунална полиција континуирано обилазе терен у циљу идентификовања и спречавања бацања смећа и девастирања новоизграђених надстрешница, јер поменуту стазу користи велики број грађана у рекреативне сврхе.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је истакао да је одвоз смећа из мјесних заједница задовољавајући и да нема изражених примједби грађана, али да је потребно и даље подизати свијест грађана.

Вршилац дужности начелника Одјељења за стамбено – комуналне послове Далиборка Каламанда је нагласила да је наведена јавна површина парк “Рујика” први пут ове године уврштена у Прогам чишћења и одржавања јавних асфалтних зелених површина са прикупљањем и одвозом смећа и обнављањем зелених јавних површина на градском подручју општине Котор Варош.

У протеклом периоду уочене су веће количине смећа дуж новоизграђене пјешачке стазе, тако да је потребно дефинисати начин на који ће се одржавати ова јавна површина и одвозити смеће“, поручила је Каламанда.

Технички директор КП “Бобас” Ранко Бунић нагласио је да се редовно одржава и сакупља смеће уз ријеку Врбању-

По ријечима начелника Сакана дуж пјешачких стаза постављено је 20 бетонских канти, од чега су четири постављене дуж стазе “Рујика”, што је предуслов да смећа буде у мањим количинама него у претходном периоду.

Директор КП “Бобас” Слободан Јурић је апеловао на Комуналну полицију да треба дјеловати превентивно изрицањем казнених мјера и све то медијски пропратити како би се утицало на свијест грађана.

Шеф одсјека за инспекције послове и комуналну полицију Горан Малијевић је истакао да су мјере од стране комуналне полиције изрицане у случајевима у којима су постојали докази са терена биле неодстатне, те да постоји проблем да очевици буду свједоци на Суду приликом пријаве починиоца.

Начелник се сложио да би било добро медијски попратити случајеве изрицања казнених мјера објавом на веб страници.

IMG-9c35f14d8d9b15c8d2a6adc3ce321460-V

Начелник Одјељења за привреду Срђан Ћорић је рекао да је потребно поставити знакове упозорења, како би код грађана на неки начин пробудили грижу савјести ако имају намјеру бацити смеће.

Начелник је потврдио да је могуће обезбиједити израду знакова упоозорења и за ово задужити Туристичку организацију која је и реализовала пројекат уређења парка „Рујика“.

Након дискусије о могућем начину рјешавања проблема присутни су се усагласили да је потребно стимулисати грађане да пријаве починиоце бацања смећа, на начин да се ослободе плаћања накнада за одвоз смећа по једном рачуну, а да ову могућност размотри Надзорни одбор комуналног предузећа.

Начелник је предложио да се организује једнодневна акција „Дан чишћења града“ у јуну мјесецу (субота, 13. јун) у сарадњи са удружењима грађана, спортским организацијама, комуналном полицијом и комуналним предузећем.

Такође, предложио је да комунално предузеће и комунална полиција утврди локације дуж магистралног пута на којима се налазе веће количине смећа и да се исте кроз ову акцију уклоне.

Други приједлог је да се организује избор најљепше уређеног дворишта у граду, путем конкурса, чији би носилац била Туристичка организација општине.