„Дани ћирилице“ у Котор Варошу


КОТОР ВАРОШ, 19. АПРИЛА – У изложбеном простору Народне библиотеке у Котор Варошу вечерас је представљена изложба „Дани ћирилице од почетка писмености до данашњих дана“ аутора Гавре Поповића, ликовног педагога и члана СПКД “Просвјета” из Кнежева.

DSCN4691

Основна порука аутора ове изложбе је жеља, потреба и обавеза да сачувамо и заштитимо оно највредније, језик срспки и писмо ћирилицу, и ћирилицу од Владивостока до Јадранског мора.
Отварајући изложбу члан општинског одбора СПКД „Просвјета“ Котор Варош Филип Перишић је истакао је да је ћирилица, иако најсавршеније писмо на свијету и једно од основних обиљежја српског националног идентитета, данас и у српском народу без иједног ваљаног разлога потиснута у други план.
Језик и народ су једно, а управо је језик основно оружје којим се брани народ. Срби су једини двојезични народ у Европи, а за ћирилицу се боре само окорјели традиционалисти“, рекао је Перишић.
По његовим ријечима проблем идентитета српског језика лежи у чињеници да није извршена стандардизација и да умјесто некадашњих 650.000 ријечи српски језик данас има свега 300.000 ријечи.
Професор српског језика и књижевности Слободанка Каламанда је упутила апел свим релевантним установама и инстутуцијама да воде рачуна о чувању културно-историјског и духовног насљеђа свога народа, јер је то обавеза и према генерацијама које су то оставиле у насљеђе и према будућој генерацији којој ова треба да преда националну културну и духовну баштину.
Посјетиоци изложбе су сложили у оцјени да српски народ по свом културно-историјском и духовном насљеђу спада међу богатије народе у свијету, али да се очувању овог блага у посљедње вријеме не посвећује довољна пажња.
Изложбу „Дани ћирилице“ је организовала Народна библиотека поводом Дана општине Котор Варош – 24. априла.