Едукација дјеце за безбрижно дјетињство и квалитетнији живот

Едукација дјеце за безбрижно дјетињство и квалитетнији живот


КОТОР ВАРОШ, 2. ЈУНА – У току претходне године на подручју општине Котор Варош почела је са радом неформална група под називом Коалиција за заштиту дјеце, коју чине представници општинских институција у области образовања, социјалног рада, полиције и здравства, те представника Општине и невладиних организација које у свом раду дјелују у правцу добробити дјеце на подручју Општине.
IMG_7381

Једна од активности Коалиције за заштиту дјеце је и радионица у природи, која је одржана у Грабовачкој ријеци на тему: „Здрaв нaчин живoтa и пoврaтaк прирoди“ и едукaциja „Пружaњe првe пoмoћи“.

У присуству 130 которварошких основаца и средњошколаца предавања су одржали представници ПД „Механизам“ и Црвеног крста из Котор Вароша.

Циљ оснивања Коалиције је јачање заштите дјеце од сваког облика насиља кроз заједничке иницијативе и успостављање локалног система заштите кроз мултисекторску сарадњу свих структура на подручју општине Котор Варош.

Иницијатива за оснивање коалиције оваквог типа је произашла кроз пројекат Ворлд вижна у области заштите дјеце, а на основу исказаних потреба у заједницама у којима се спроводи програм развојног подручја „Врбас“.
IMG_7318

Током овог састанка, на ком су присуствовали представници општине Котор Варош, ОШ „Свети Сава“ , ОШ „Петар Петровић Његош“ Масловаре и ОШ „Петар Кочић“ Шипраге, Средњошколског центра „Никола Тесла“, Центра за социјални рад, Дома здравља и Полицијске станице Котор Варош, те невладиних организација ОО Црвени крст Котор Варош и ПД „Механизам“ Котор Варош, постављен је циљ ове коалиције: „Едукована дјеца и одговорни родитељи за срећнију заједницу“.

У оквиру активности коалиције проведене су и едукације дјеце у свим основним школама и средњошколском центру у циљу јачања њихове животне вјештине, што квалитетнијег живота, безбрижног дјетињства и одрастања.

Једна од наредних активности је и стварање услова за формирање Удружења, које ће се бавити проблематиком дјеце са посебним потребама са подручја општине Котор Варош као и опремање и стављање у фуккцију просторија у којима би стручна лица радила са поменутом дјецом.