Едукацијом до високих приноса


КОТОР ВАРОШ, 3. МАРТА – У Агроиндустријском центру у Ободнику код Котор Вароша у присуству 20-так произвођача одржано су предавање на тему стрних жита, крмног биља и гајења малина.

DSCN4275
Предавање су заједнички организовали Пољопривредни институт РС – Бања Лука и пољопривредно савјетодавна служба општине Котор Варош у сарадњи са Ресором за пружање стручних услуга у пољопривреди при ресорном министарству.
Пољопривредницима су презентовани резултати дугогодишњег истраживања у области производње стрних жита, поврћа и крмног биља од чега живи највећи број произвођача Српске.
Котор Варош има велики потенцијал за производњу хране – плодну земљу и вриједне људе који су у стању да остваре квалитетне резултате уз помоћ стручњака код избора технологије и примјене науке која ће дати најбоље приносе“, рекао је др Драган Мандић, шеф Завода за стрна жита у Пољопривредном институту Републике Српске – Бања Лука.
Он је додао да проблеми деструкције земљишта изазване присилном обрадом и недостатком органске масе и даље утичу на услове за реализацију генетског потенцијала актуелних сорти стрних жита.
Шеф Завода за крмно биље Пољопривредног института др Жељко Лакић је истакао да су ова сјемена по повољним цијенама на располагању домаћим фармерима за прољећни рок сјетве, истичући травно-дјетелинасте смјесе и саднице воћа.
Предавање је изазвало велико интересовање которварошких пољопривредника, који су били задовољни, јер су из прве руке добили многе савјете и препоруке пред предстојеће пољопривредне радове.
Иако имамо вишегодишње искуство у производњи ратарских култура, од пољопривредних стручњака смо сазнали много тога о обради земљишта, одабиру сјемена и примјени заштитних средстава у сушном периоду“, истакли су пољопривредници.