Едукована дјеца и одговорни родитељи за срећнију заједницу


У току претходне године на подручју општине Котор Варош почела је са радом неформална група под називом Коалиција за заштиту дјеце, а која се састоји од представника општинских институција у области образовања, социјалног рада, полиције и здравства, те представника Општине и невладиних организација које у свом раду дјелују у правцу добробити дјеце на подручју Општине.
Циљ оснивања Коалиције је јачање заштите дјеце од сваког облика насиља кроз заједничке иницијативе и успостављање локалног система заштите кроз мултисекторску сарадњу свих структура на подручју општине Котор Варош.
Иницијатива за оснивање коалиције оваквог типа је произашла кроз пројекат Ворлд вижна у области заштите дјеце, а на основу исказаних потреба у заједницама у којем се спроводи програм развојног подручја „Врбас“.
У току претходног мјесеца, чланови коалиције су учествовали у дводневном акционом планирању у Теслићу које је резултирало нацртом плана активности у периоду јануар 2015.-август 2016. Током овог састанка, на ком су присуствовали овлаштени представници општине Котор Варош, ОШ „Свети Сава“ , ОШ „Петар Петровић Његош“-Масловаре и ОШ „Петар Кочић“ Шипраге, Средњошколског центра „Никола Тесла“, Центра за социјални рад, Дома здравља и Полицијске станице Котор Варош, те невладиних организација ОО Црвени крст Котор Варош и ПД „Механизам“ Котор Варош, постављен је циљ ове коалиције: „Едукована дјеца и одговорни родитељи за срећнију заједницу“. План акције коалиције је разрађен на састанку који се одржао 11.12.2015. године, те је у наредном периоду предвиђена едукација дјеце у свим основним школама и средњошколском центру на теме које ће ојачати њихове животне вјештине, а у циљу што квалитетнијег живота, безбрижног дјетињства и одрастања. Истовремено са радионицама за дјецу, предвиђен је и одређени број састанака са родитељима у циљу пружања информација које им могу помоћи да буду бољи родитељи. Пружаоци едукације ће бити стручњаци из одабране области из редова чланица коалиције.
На овом сајту ћете имати прилику пратити активности и резултате рада Коалиције за заштиту дјеце Котор Варош у наредном периоду.