Заштита дјеце од насиља


КОТОР ВАРОШ, 11. ЈУНА – Локални aкциони план за дјецу општине Котор Варош представља план за спровођење Стратегијe заштите дјеце од насиља, занемаривања и злостављања на подручју општине Котор Варош за период 2018. – 2022. године.

Овај документ настао је на иницијативу Коалиције за заштиту дјеце у Котор Варошу, а уз подршку организације World Vision. Oпштина Котор Варош је 2017. године исказала заинтересованост за учешће да у оквиру пројекта „Заштита дјеце и њихово учешће“ који реализују World Vison BiH-ADP Vrbas у сарадњи са Коалицијом за заштиту дјеце Котор Варош, која се састоји од најбитнијих институција, удружења и фактора који у свом формалном и неформалном раду раде са дјецом.

Ову неформалну групу названу Коалицију за заштиту дјеце Котор Варош суфинансира World Vison кроз програм „Заштита дјеце и њихово учешће“. С тим у вези начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је формирао радну групу и именовао координатора за израду овог Акционог плана за спровођење Стратегијe заштите дјеце од насиља, занемаривања и злостављања на подручју општине Котор Варош за период 2018. – 2022.

Радна група је била састављена од представника институција и организација које се баве са проблематиком дјеце.

Кроз заједнички рад и сарадњу чланови радне групе предложили су конкретне активности које је у наредном периоду потребно предузети да би се радило на остваривању циљева постављених у наведеној Стратегији.

Саставни дио Локалног акционог плана за дјецу општине Котор Варош је и идентификовање актера који ће бити укључени у спровођење планираних активности, њихових одговорности и хијерархије, као и механизама за оцјењивање и праћење годишњег напретка усмјереног ка резултатима.

Процес израде Локалног акционог плана за дјецу општине Котор Варош вођен је од стране консултанта из организације CEFE BiH.