За директна улагања у 2023. привредним субјектима у Српској 14,5 милиона КМ


КОТОР ВАРОШ, 23. АВГУСТА – Министарство привреде и предузетништва Републике Српске објавило је јавни позив за додјелу подстицаја за директна улагања у 2023. години, а за те намјене привредним субјектима укупно је обезбијеђено 14.500.000 КМ.

Право на подстицај остварује се на основу пројекта привредног субјекта, који за предмет може имати набавку савремених технологија и опреме, односно набавку нове или коришћене опреме која није старија од осам година, те развој и иновацију које реализују привредни субјекти“, појаснили су из Министарства.

Речено је да су поменута средства намијењена за суфинансирање дијела улагања пројеката привредних субјеката које реализују субјекти из области: индустрије текстила, ођеће и обуће, индустријске прераде дрвета (прерада дрвета и производа од дрвета, а односи се искључиво на привредне субјекте који су произвођачи финалних и полуфиналних производа од дрвета и производња намјештаја), металске и електроиндустрије, затим индустрије гуме и пластике, папирне и графичке индустрије, производње хемикалија и хемијских производа, производње основних фармацеутских производа и фармацеутских препарата, индустрије грађевинских производа, као производње осталих производа од неметалних минерала.

Према степену реализације пројекат може бити: пројекат у току реализације (подразумијева да су пројектне активности почеле, али нису завршене до дана подношења пријаве на јавни позив) и нови пројекат (подразумијева да пројектне активности нису почеле до дана подношења пријаве на јавни позив)“, истакли су из ресора привреде и предузетништва, те додали да се степен реализације пројектних активности утврђује на основу финансијске реализације дијела пројекта.

Напомињу да привредни субјекат на јавни позив може доставити само један пројекат, а да јавни позив остаје отворен 30 дана од дана објављивања.

Сви обрасци за попуњавање могу се преузети на интернет страници Министарства привреде и предузетништва РС, пише у јавном позиву.