За пројекте у Котор Варошу 2.600.000 марака


КОТОР ВАРОШ, 22. МАРТА – Захваљујући програму Регионалног стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица и Пројекту реконструкције стамбеног фонда у општину Котор Варош ће у овој и 2018. години бити уложено 2.a600.000 КМ, поручио је Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш на данашњем састанку са начелником општине Зденком Саканом.

DSCN5567

Министар Чордаш је истакао да је у прошлој години у Котор Варошу изграђено осам станова за повратничке породице хрватске националности и да је у ову локалну заједницу ресорно министарство до сада уложило око 4,5 милиона КМ.

Настојаћемо да кроз Саудијски развојни програм (САФ) реализујемо нове пројекте за повратнике и интерно расељене људе свих националности, јер је Котор Варош општина са најмањом стопом незапослености и као таква је привлачна за живот“, додао је Чордаш.


Министар Чордаш је истакао да је у прошлој години у Котор Варошу изграђено осам станова за повратничке породице хрватске националности и да је у ову локалну заједницу ресорно министарство до сада уложило око 4,5 милиона КМ.

Састанку је присуствовала и делегација Владе Републике Хрватске /РХ/ на челу са помоћником министра одбране Зораном Пиличићем и државним секретаром за Хрвате изван РХ Звонком Миласом, као и Генерални конзул РХ у Бањалуци Златко Крамарић.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је нагласио да је сарадња са представницима хрватског народа у локалном парламенту на високом нивоу и да је неопходно заједничким снагама рјешавати животне проблеме.

Хрватска је чланица Европске уније и може нам много помоћи око едукације израде пројеката према предприступним фондовима, али и финансијски да допринесе рјешавању путне инфраструктуре како би се створили предуслови за повратак расељеног становништва“, рекао је Сакан.

Помоћник минстра одбране РХ Зоран Пиличић је приликом обиласка села Соколине и Орахова истакао да је велики број девастираних стамбених јединица које треба обновити и да је обавеза Владе РХ да у сарадњи са општином Котор Варош ради на стварању услова за повратак хрватског становништва.

Делегација Владе РХ и представници хрватског народа у Скупштини општине Котор Варош посјетили су данас жупни уред и фабрику машинских дијелова “Сим Техник”.