Имплементација резултата у оквиру пројекта ЛОД IV

Имплементација резултата у оквиру пројекта ЛОД IV


КОТОР ВАРОШ, 21. ЈУНА – У присуству начелника општине Котор Варош Далибора Вучановића и представника УНДП-а данас су презентовани резултати пројеката цивилног друштва, који су финансирани у оквиру пројекта Јачање локалне демократије IV – ЛОД IV.
DSCN5026

Координатор за инвестиције и грантове у пројекту из УНДП-а Сања Бокун рекла је новинарима да је у општини Котор Варош кроз два јавна позива реализовано укупно седам уговора у износу од 127.000 КМ.
Од 2015. до 2016. године имплементирани су сљедећи пројекти: „Израда регистра дивљих депонија општине Котор Варош“, „Планинарско – еколошка школа“, „Омладинско – еколошка иницијатива“, „Љубав према глуми – љубав према људима“, „Образовање и информисање једнако за све“, „Очување традиционалне пјесме и игре“ и „Унапређење афирмације младих и њиховог ангажмана на подручју општине Котор Варош“.
Задовољни смо са имплементацијом пројеката, а поготово због чињенице да су у већини њих обрађене еколошке теме“, рекла је Бокунова и додала да су реализацију пројеката надзирали мониторинг тимови састављени од чланова УНДП-а и локалне заједнице.
Према њеним ријечима овај пројекат се показао врло успјешним, а од наредне године ће бити примијењен на регионалном нивоу, у шест држава из окружења.
Начелник општине Котор Варош Далибор Вучановић нагласио је да је овај пројекат наставак успјешне сарадње УНДП-а, ЕУ и других међународних организација са општинском управом с циљем учешћа грађана у јачању локалне демократије.
Радује ме податак да су млади иницијатори ових пројеката, што ће значајно допринијети развоју цивилног друштва и општине Котор Варош“, рекао је Вучановић.
Општина Котор Варош усвојила је ЛОД методологију у октобру 2015. године, која подразумијева пројектни приступ расподјеле јавних средстава организацијама цивилног друштва заснован на стратешким циљевима општине.
Пројекат ЛОД проводи УНДП, а финансира ЕУ из средстава ИПА у износу 2.000.000 евра, ради доприноса демократској стабилизацији, помирењу и даљем развоју БиХ подршком одабраним општинама у успостављању бољих односа између локалних власти и цивилног друштва.