Комунална опрема за чистији град


КОТОР ВАРОШ, 20. ЈАНУАРА – У оквиру еколошког пројекта „Омладинска еколошка иницијатива“, који реализује которварошки Црвени крст, данас је извршен пријем комуналне опреме.

Oprema

Ријеч је о три контејнера за сортирање отпада (папир, пластика, стакло), 20 корпи за отпатке и 10 клупа. Опрема ће бити инсталирана дуж главне улице, а у насељу Брегови ће бити формирано „зелено острво”.
Локације су одређене у сарадњи са Одјељењем за просторно уређење и стамбено комуналне послове општине Котор Варош. Грађани би требало да отпад који су сортирали код куће одлажу у предвиђене контејнере.
По ријечима Бојана Керезовића, менаџера пројекта, опрема је ускладиштена у комуналном предузећу, које ће младим црвенокрсташима помоћи при њеној инсталацији.
Ускоро ћемо извести демонстрацију правилног прикупљања, сортирања и одлагања отпада у насељу Брегови. Грађанима ћемо подијелити биоразградиве врећице за сортирање отпада и летке са упутствима за употребу, а поставићемо и промотивне плакате са упутствима за сортирање отпада“, истакао је Керезовић.
Пројектом „Омладинска еколошка иницијатива“ до сада су релизоване бројне активности а најважније су: успостављање сарадње са другим организацијама које дјелују на подручју општине Котор Варош, провођење анкете, израда промотивног материјала, одржавање еколошких предавања и радионица (одрживи развој, управљање отпадом, значај и заштита вода, енергетска ефикасност), еколошки квиз, ликовна еколошка радионица и организовање радних акција и излета.
Пројекат, чија вриједност износи 17.210 КМ, се реализује у оквиру УНДП-овог пројекта “Јачање локалне демократије” којег финансира Европска унија.