Котор Варош испунио критеријуме за “BFC SEE” сертификат


КОТОР ВАРОШ, 11. МАЈА – Општина Котор Варош је испунила неопходне услове за сертификацију општина са повољним пословним окружењем, према захтјевима БФЦ СЕЕ стандарда, а оцјена испуњености износи 78,6%.

Општи је утисак Верификационе комисије да је локална власт овом процесу приступила професионално, да је исказала потребан ниво ентузијазма у испуњењу захтјева постављених током цертификације на унапређењу локалног привредног амбијента и да уз одређене препоруке заслужују регионални Цертификат за општину са повољним пословним окружењем.

Овај јединствен програм за побољшање квалитета услуга и информација, које локалне самоуправе у региону Југоисточне Европе пружају привредницима, даје смјернице општинама и градовима како да креирају добру пословну климу и уведу стандарде ефикасне и транспарентне локалне администрације.

На тај начин ће постојећи приврединици, као и потенцијални инвеститори, добити информације и услуге из надлежности локалних самоуправа, али и када су у питању послови и процедуре у надлежности институција које дјелују на републичком нивоу.

Циљ “BFC SEE” програма, прије свега, јесте увођење иновација у начину на који се промовишу локални потенцијали, као и проналажење конкретних рјешења за побољшање пословног окружења.

Начелник општине Зденко Сакан је истакао да је поносан због чињенице да је Котор Варош од сада званично општина са повољним пословним окружењем, те је искористио прилику да се захвали свим субјектима који су помогли да се дође до сертификата, као што су: Привредна комора РС, Министарство управе и локалне самоуправе РС, Министарство за економске односе и регионалну сарадњу РС, представницима “USAID GOLD” и СИДА пројекта и ГИЗ-а.

Без свих њих и велике ангажованости свих одјељења општинске управе Котор Варош не би били у прилици да извршимо промоцију испуњења услова за добијање “BFC SEE” сертификата“, рекао је Сакан и додао да је најбоља потврда тога да су привредници који дјелују на подручју општине Котор Варош задовољни услугом, да је Општинска управа брза и ефикасна и да им је на услузи.