Министар Богданић обишао реновирани објекат Дома здравља


КОТОР ВАРОШ, 8. МАЈА – Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић обишао је данас просторије которварошког Дома здравља „Свети Пантелејмон“, који је саниран у оквиру пројекта „Јачање здравственог сектора /ХСЕП АФ/“ вриједног 354.693 КМ.

DSCN6333

Пројекат је финансиран из кредитних средстава Свјетске банке и Развојне банке Савјета Европе, уз учешће општине од 30 одсто.

Министар Богданић је истакао да је которварошки Дом здравља сада модеран и функционалан објекат гдје ће грађани имати једнаке услове за пружање здравствене заштите на примарном нивоу.

Ово је потврда да Влада Републике Српске заједно са локалним заједницама улаже у здравствене установе на подручју цијеле РС, а кроз овај пројекат је у протеклих 10 година уложено 47 милиона КМ“, нагласио је Богданић и додао да је од тога изграђено 120 објеката Домова здравља, реконструисани су поједини дијелови Домова здравља и око 320 амбуланти породичне медицине.

Он је рекао новинарима да је ово значајан допринос развоју и унапређењу примарне здравствене заштите, што и јесте приоритетни циљ Владе Републике Српске.

Директор которварошког Дома здравља Владимир Бибић је истакао да је у оквиру санације постојећег објекта замијењена кровна конструкција, постављена вањска столарија, урађена термо фасада и фасада, као и дио мокрих чворова.

Једна смо од ријетких здравствених установа која је пословала позитивно у прошлој години, а поред санације постојећег објекта адаптирали смо просторије хитне помоћи, набавили смо савремену опрему и намјештај, нови ултразвучни апарат, а обновили смо и возни парк“, закључио је Бибић.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је нагласио да је ово прва озбиљна санација Дома здравља “Свети Пантелејмон” након 40 година.

DSCN6330

Након ове санације створени су бољи услови за рад особља и лијечење пацијената, а општина Котор Варош је обезбиједила средства за асфалтирање приступног пута, како би олакшали саобраћајну комуникацију грађана до ове установе“, рекао је Сакан.

У току је изградња новог блока Дома здравља „Свети Пантелејмон“, у којем ће бити Хитна помоћ и дио породичне медицине, а вриједност пројекта је милион КМ.

Нови објекат, на површини од 850 метара квадратних, биће опремљен новом савременом опремом и намјештајем, а новац је обезбиједила Фондација „Хајдар Алијев“ из Азербејџана.