Млади глумци из Мркоњић Града увеличали „Варош фест“


КОТОР ВАРОШ, 4. ОКТОБРА – У извођењу Градског позоришта из Мркоњић Града синоћ је у оквиру „Варош феста“ приказана представа “Гребање или Како се убила моја бака” у режији Дубравке Николић.

predstava2

У представи играју средњошколци из Мркоњић Града, који су на једноставан начин прихватили изузетно тежак текст и кроз дјечију игру приказали озбиљну тему. У питању је генерација која је одрасла и оштећена на директан и бруталан начин, а драма се бави питањем насиља међу дјецом, као посљедицом индоктринације од стране одраслих.

Радња драме је смјештена у 2000. годину у Бањалуку, гдје ученици припремају приредбу за свог друга у инвалидским колицима. Ријеч је о генерацији која је одрасла и оштећена животом у систему без икаквих вриједности, осим оних на силу наметнутих и лажних“, рекла је режисер представе Дубравка Николић.

Ауторка је била врло инспиративна на плану духовитих и непоновљивих реченица помоћу којих гради читав један дјечији свијет, пун неосвијешћеног насиља и безнађа, свијет чија слика треба озбиљно да нас забрине испод меланхоличих језичких бравура, које заводљиво говоре о менталитету људи са ових простора.

Први Фестивал омладинских позоришта „Варош фест“, који заједнички организују Дом културе Мирослав Миро Пејовић и Фондација Шулер Хелфен Лебен, наставља се вечерас, када ће публика имати прилику да види представу „Наша деца“ у извођењу Драмског студија „Даске“ из Лакташа.