Монографија „Наши коријени“ – поклон за све генерације


КОТОР ВАРОШ, 15. АПРИЛА – Аутор монографије „Наши коријени“ Зоран Ковачић уручио је данас захвалнице начелнику општине Котор Варош Зденку Сакану и фудбалским ветеранима наше локалне заједнице, јер су пружили безрезервну подршку у организацији промоције ове књиге.

Домовина, завичај, родни град, улица којом се иде сваки дан на посао, у школу, на тржницу, то је онај неописив осјећај припадања једном мјесту гдје је човјек пустио своје коријене било да је дошао у младој доби или је као зрела особа пригрлила одабрани град за живот“, рекао је аутор ове књиге.

1

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан се захвалио аутору на дарованим монографијама, уз напомену да у граду на обалама Врбање живе разни људи различитих националности и обичаја, али са заједничком особином, сви ти људи воле и обожавају свој Котор Варош, гдје су свили своја гнијезда, основали породице, постали очеви, мајке, дједови и баке.

Аутори књиге су показали како се воли завичај, не испразним ријечима него дјелима. У трци за сензационализмом ријетки прихвате биљежења малих, али срцу драгих догађаја који за све који живе или су коријенима везани за било које мјесто имају велику вриједност“, истакао је Сакан.

2

У име фудбалских ветерана Котор Вароша аутору се захвалио бвши фудбалер „Младости“ Алекса Вучановић, који је нагласио да мјештани Новог Села могу да буду поносни ову монографију.

Захваљујући ауторима књиге Ново Село је сада препознатљиво у регионалним оквирима, а то могу само људи са карактером и посвећеношћу, који су већи дио свог живота посветили родном крају чувајући културну баштину од заборава“, поручио је Вучановић.

Ковачић је поклонио монографију о мјештанима Новог Села и которварошкој Народној библиотеци, са жељом да млађе генерације упознају свој завичај и његове обичаје.

3

Директор Народне библиотеке Котор Варош Драган Ђекановић се захвалио Ковачићу на донираним књигама, које представљају јединствен споменик свим мјештанима Новог Села, саграђен од ријечи и слика, који ће трајати и надживјети све што је у овом селу изграђено од памтивијека до данас.