Мјешатни Баштине домаћини Бадњаку


КОТОР ВАРОШ, 6. ЈАНУАРА – Становници которварошког населја Баштина ове године су били домаћини Бадњаку, а дочек је организован код филијалног храма у изградњи Светог Великомученика Кнеза Лазара у Забрђу.

naslovna bozic2

Након окупљања бадњачка колона је кренула кроз ужи центар града, да би се освећењу Бадњака у присуству великог броја православних хришћана приступило у храму Рођења Пресвете Богородице у Котор Варошу. Службама бденија и паљењем бадњака у православним храмовима најављује се Рођење Спаситеља чији се долазак на свијет слави као почетак новог времена и као најрадоснији догађај за хришћанство.
Дјеца су се највише обрадовала обичају пијукања, чији је домаћин ове године био Дарко Дубочанин, који је обезбједио пригодне поклоне и слаткише за овај радосни догађај.
Вечерњу литургију служио архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић, уз саслужење свештенства которварошког намјесништва.
Поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића, архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић упутио је вјерницима божићну честитку у којој је свим которварошким парохијанима и људима добре воље пожелио срећне божићне празнике и да их прославе заједно са својим породицама и пријателјима, у срећи, радости и веселју уз традиционални поздрав: „Мир Божји – Христос се роди“.
Већина Которварошана ће Бадње вече провести у породичном окружењу окупљени око посне трпезе, а у раним јутарњим часовима ће походити храм Рођења Пресвете Богородице када је планиран Божићни уранак.