Мјештани Плана домаћини Бадњаку

Мјештани Плана домаћини Бадњаку


КОТОР ВАРОШ, 6. ЈАНУАРА – Мјештани которварошког насеља Плане ове године су били домаћини бадњаку, а дочек је организован на Новом Насељу.

Badnjak 1 (1)

Након окупљања, бадњачка колона је кренула кроз ужи центар града, да би се његовом освештању у присуству великог броја православних хришћана приступило у храму Рођења Пресвете Богородице у Котор Варошу.

Службама бденија и паљењем бадњака у православним храмовима најављује се Рођење Спаситеља, чији се долазак на свијет слави као почетак новог времена и као најрадоснији хришћански догађај.

Дјеца су се највише обрадовала обичају пијукања, чији је домаћин ове године била Митра Савановић, која је обезбиједила пригодне поклоне и слаткише за овај радосни догађај.

Кувано вино је донирао Радован Јовичић, а божићну чесницу са златником обезбиједила је пекара „Силвана“.

Вечерњу литургију служио је архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић, уз саслужење свештенства которварошког намјесништва.

Нарић је, поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића, вјерницима упутио божићну честитку у којој је свим которварошким парохијанима и људима добре воље пожелио срећне божићне празнике и да их прославе заједно са својим породицама и пријатељима, у срећи, радости и весељу уз традиционални поздрав: “Мир Божји – Христос се роди”.

Већина Которварошана ће Бадње вече провести у породичном окружењу окупљени око посне трпезе, а у раним јутарњим часовима ће походити храм Рођења Пресвете Богородице када је планиран Божићни уранак.