Начелник Сакан на конференцији УНХЦР-а


САРАЈЕВО, 4. ДЕЦЕМБРА – Начелник Котор Вароша Зденко Сакан присуствовао је данас конференцији УНХЦР-а у Сарајеву, гдје се обратио присутнима у име шест општина и градова корисника пројекта “Помоћ повратницима и расељеним лицима у шест одабраних општина/градова кроз блиску сарадњу са локалним властима”.

IMG-4dd8cb249fed195939c7dc914cd98851-V

Сакан је подсјетио да је шест одабраних општина уско сарађивало у протеклом периоду са УНХЦР-ом и организацијом Хилфсwерк из Аустрије на пројекту економске одрживости.

Наш циљ је био да будемо најуспјешнија општина међу ових шест одабраних, те да отворимо врата за неке будуће пројекте којим ћемо подстицати развој руралних средина. Колико смо били успјешни то ћете Ви процијенити, али судећи по задовољству корисника са подручја Котор Вароша са поносом могу рећи да је наша заједничка мисија имала врло конкретне резултате“, рекао је Сакан.

У сарадњи са УНХЦР-ом и организацијом “Хилфсwерк” (ХВА) из Аустрије економски су оснажене 43 угрожене породице повратника и расељених лица са подручја општине Котор Варош, а укупна вриједност пројекта је била око 300.000 КМ.

Породице су подржане зависно од њихове радне способности, њихових ресурса које посједују и комплетна ситуација сваког корисника је помно анализирана како би им се пружила што адекватнија помоћ. Оно што је битно истаћи је да овај пројекат није имао национални предзнак, а знајући да је Котор Варош мултиетничка средина онда с правом можемо рећи да овакве активности у пуној мјери доприносе повратку људи и њиховом ангажману у локалној заједници“, нагласио је Сакан.

IMG-31a4197fd401980c3df91fd88984c050-V

Он је додао да је општинско Одјељење за друштвене дјелатности већ приступило формирању и евидентирању нове базе приоритетних корисника, од којих овог момента треба 50 пакета економске одрживости и стотину пакета објеката за обнову и изградњу.

Сви они, поучени искуствима реализованог пројекта, желе да живе од свог рада и на тај начин стварају услове за лакши повратак и опстанак.

У овом пројекту УНХЦР, организација Хилфсwерк и општина Котор Варош су заједнички проводили методологију одабира за избор и помоћ наугрожнијим особама из двије групе, а то су расељена лица и повратници.

Мишљења сам да би у будућности општина требала да буде носилац активности у вези одабира корисника, јер најбоље познајемо потребе становника нашег краја“, закључио је Сакан.