Начелник Сакан посјетио умјетничку Галерију Бранка Русмира


КОТОР ВАРОШ, 6. МАРТА – Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан и његов замјеник Младен Тривуновић посјетили су данас умјетничку галерију Бранка Русмира и том приликом истакли да је Русмир својеврстан амбасадор општине, који своју енергију умјетничким дјелима преноси на људе добре воље.

Ријеч је о сликару чија су дјела оцијењена најбољим критикама бројних домаћих и страних стручњака из свијета умјетности, а препознатљива су у Републици Српској, БиХ и земљама бивше Југославије.

Начелник Сакан је рекао да је сарадња локалне управе са овим истакнутим сликаром на високом нивоу, уз жељу да се настави и у наредном периоду.

Слике Бранка Русмира биле су изложене у многим европским метрополама, што је од великог значаја за нашу локалну заједницу. Све праве вриједности су добро дошле, а ми ову желимо да његујемо и чувамо на обострано задовољство. У оквиру наших могућности и даље ћемо подржавати његов рад, јер су на већини његових слика природне љепоте Котор Вароша“, поручио је Сакан и додао да је Русмир рестаурираро слику “Косовке дјевојке” из 1997. године, која ће поново красити скупштинску салу.

Posjeta 1

Kosovka djevojka

Сликар Бранко Русмир се посљедњих мјесеци интензивно припрема за изложбе које ће се одржати у другој половини године у Републици Српској, као и за инострану изложбу у Бечу.

Велики умјетник из мале средине, сликар који живи сликарство, који је лутао и трагао, сликао у разним техникама и нашао се у сликању шпахтлом.

Путем асоцијативне симболике желим да докучим нове хоризонте и нове изазове, тако да мислим да се у том погледу може много тога урадити. С обзиром на мој опус кроз грчку митологију и велико интересовање за антички свијет та симболика је и данас актуелна и желим се доказати и на том пољу“, истакао је Русмир.

На Бранковим сликама су и човјек и жена, и природа у ширем и ужем смислу, духовност и емотивност, а све је насликано колоритом који носи ведрину.

И мала средина може изњедрити великог умјетника“- овако су са разлогом писали о сликару Бранку Русмиру. А да је велик умјетник потврђују нам његова дјела оцјењена најбољим критикама од бројних домаћих и иностраних стручњака из свијета умјетности.

Posjeta 1

Свијет који га окружује, призоре из природе, људе, преображава својом умјетничком маштом у нешто мистично, духовно и тајанствено.

Мотиви, технике рада су различити, али на Русмировим сликама често можемо препознати симболе бијега од баналности живљења , од тзв. вакумираног времена.